Nu in de media: Nieuw ontdekte blauw-gele gekko vernoemd naar Vincent van Gogh.
Duizenden kilometers verderop en 133 jaar nadat Vincent van Gogh ’De Sterrennacht’ schilderde, is er een pas ontdekte gekko vernoemd naar de wereldberoemde kunstschilder. In een onlangs gepubliceerde studie in vakblad ZooKeys beschrijft bioloog Ishan Agarwal de vondst van de Van Gogh-gekko.
In het artikel van National Geographic lees je dat er een nieuwe gekko is ontdekt. Toen de ontdekker de gekko voor het eerst zag moest hij meteen denken aan het beroemde kunstwerk 'De Sterrennacht' van Van Gogh. Op het patroon van de gekko zit een duidelijke gele cirkel rond de nek en is de rest van de huid donker met lichte stippen. Net zoals ‘De Sterrennacht’; er is een grote gele maan zichtbaar met daaromheen een grote donkere lucht met kleine en grote sterren.
Lesdoel
Beseffen van het belang van digitale technologie op allerlei terreinen in onze huidige samenleving.
PowerPoint
Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Leestekst
Samen lezen? Print de leestekst uit. (Geschikt voor RALFI-lezen).
Online presentatie
Uitwerking per dia
De Beyoncévlieg?!
‘Vroeger werd er in het latijn verwezen naar de plek waar het dier gevonden werd of naar het uiterlijk’, zegt bioloog Kees Moeliker. ‘In uitzonderlijke gevallen werd er bijvoorbeeld naar je geliefde of moeder verwezen.’ Het blijkt dat er tegenwoordig steeds vaker dieren vernoemd worden naar een beroemd persoon. Zo bestaat er een paardenvlieg met de naam Beyoncé en is er een heuse Skywalker-aap.
Om levende dieren in kaart te brengen geven biologen alle diersoorten een eigen naam. De persoon die dit doet noemen wij een taxonoom.
Het vak van de taxonoom is een uitstervend beroep en hierdoor krijgen dieren steeds modernere en creatievere namen.
Ontwerp jouw eigen dierenvacht
Je gaat straks (in pixel art) een eigen dierenvacht ontwerpen. Dit ga je doen door een bekend dierenvachtpatroon met de eigenschap van jouw favoriete bekende persoon/land/product/... te combineren. Een eigenschap kan bijvoorbeeld de kleur of vorm zijn (bijv. de kleuren van The Joker, groen/paars, of het silhouet van Nederland).
Je doet eerst onderzoek en verzamelt inspiratie:
- Kies een bekend dierenvachtpatroon.
- Zoek op internet naar afbeeldingen van jouw favoriete bekende …..
- Bekijk enkele voorbeelden.
Daarna ga je aan de slag: Teken jouw unieke dierenvacht in pixel art.
Zie de voorbeeld in de powerpoint.
Onderzoek en verzamel
Voer onderstaande stappen uit:
- Kies een dierenvachtpatroon (zie afbeelding hiernaast).
- Zoek online naar afbeeldingen van jouw favoriete bekende ….
- Open enkele inspirerende afbeeldingen op nieuwe tabbladen of sla deze op.
Uitleg ontwerpen met Piskel
- Ga naar Piskelapp.com
- Klik op 'Create Sprite’.
- Ontdek het menu en het tekenveld
- Download afbeelding om op te slaan:
Ontwerp jouw eigen dierenvacht
Creëer met Piskel jouw eigen kunstwerk. Kijk naar de voorbeeld!
Zie jij ook pixels?
Ontwerp nu het gezicht van het dier dat bij jouw unieke vacht hoort! Je mag zelf bedenken hoe jouw dier eruit ziet. Zie de voorbeelden van pixelart dierengezichten die je kunt namaken en aanpassen.
Tip: Door gespiegeld tekenen aan te zetten wordt alles wat je links tekent, rechts gespiegeld. Zo kun je makkelijk beide kanten van het gezicht tekenen. Probeer het maar…
Bewegende pixels
Je kunt met Piskel ook animaties maken. Kun jij een simpele animatie maken?
Bijvoorbeeld het knipperen van de ogen of het open doen van de mond?
Simpel uitgelegd is een animatie een reeks van afbeeldingen achter elkaar. Doordat elk plaatje (frame) anders is ontstaat een beweging. Bekijk de reeks afbeeldingen. Afbeeldingen 1 t/m 3 zijn de 3 frames die de animatie maken van afbeelding 4.
Door een slimme reeks te maken heb je ook invloed op de timing van de animatie. Ook als animaties maar 3 verschillende afbeeldingen hebben.
Uitleg animeren met Piskel
Door je originele tekening (frame 1) te dupliceren maak je een kloon van frame 1. Selecteer de nieuw aangemaakte frame (2) en bewerk de tekening zodat er een beweging ontstaat. Voeg jouw frame voor framebewegingen toe om de animatie af te maken. Maak eerst een duplicaat van de laatste frame en bewerk de nieuwe frame (bijv. frame 2 en 3).
Ontdek hoe je de animatie kunt bekijken en de snelheid kunt aanpassen. (rechts in beeld in Piskel)
Maak nu jouw eigen animatie! Vergeet deze niet op te slaan als je klaar bent!
Woordenschat
Wanneer je iets origineels maakt, bijvoorbeeld een tekst of een foto, heb je automatisch het auteursrecht. Jij bent dan immers de auteur van dat werk. Je hoeft daar verder niets voor te doen, alleen maar iets maken. Copyright is het Engelse woord voor auteursrecht. Daarom zie je vaak het tekentje © staan bij allerlei teksten en foto's.
Gebruikte bronnen
Bron: National Geographic
https://www.nationalgeographic.nl/wetenschap/a60403499/gekko-vernoemd-naar-vincent-van-gogh
Media bestanden
Burgerschap
Je hebt vandaag een eigen kunststuk gemaakt. Omdat jij de maker bent heb je ook het eigendomsrecht, of met een beter woord het auteursrecht.Er zijn veel verschillende eigendomsrechten, bijvoorbeeld een patent. Een patent kun je aanvragen wanneer je een unieke uitvinding hebt ontwikkeld. Er komt dan een commissie die beoordeelt of jouw uitvinding uniek is en een eigen patent verdient. Zodra het patent toegekend wordt mag niemand er zomaar met jouw uitvinding vandoor.
Voor het maken van creatieve uitingen heeft de maker automatisch het auteursrecht. De maker kan dan beslissen hoe ermee om te gaan. De maker wil misschien juist dat iedereen het kunstwerk mag gebruiken en/of aanpassen. In dat geval plaatst de maker een CC-licentie (Creative Commons-licentie) bij het gemaakte werk. Het is belangrijk om goed om te gaan met het eigenaarschap van een creatief werk. Er zijn tal van websites die gebruik maken van afbeeldingen die ze eigenlijk niet mogen gebruiken.
Hoe ga jij om met afbeeldingen die jij op internet hebt gevonden? Gebruik jij afbeeldingen zonder te controleren in een werkstuk?
Waar vind jij dat de grens ligt voor het gebruik maken van afbeeldingen die je online gevonden hebt?