Nu in de media:
"Nederlandse huishoudens staan er steeds vaker financieel goed voor."
Steeds meer Nederlandse huishoudens staan er financieel goed voor. Ook het aantal huishoudens dat moeite heeft om rond te komen daalt. Dat zegt budgetinstituut Nibud in een nieuw rapport.
Het instituut onderzocht voor de zesde keer hoe huishoudens er financieel voor staan. Ruim vier op de tien huishoudens komt makkelijk of zeer makkelijk rond. In 2012, in de nasleep van de kredietcrisis, was dat nog maar een kwart. Ook het percentage huishoudens dat moeite heeft met rondkomen is het laagst sinds 2012.
In het artikel valt te lezen dat steeds minder gezinnen moeite hebben met geld, onder meer door overheidsmaatregelen. Toch zijn er nog steeds veel gezinnen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.
Lesdoel
Beseffen van het belang van digitale technologie op allerlei terreinen in onze huidige samenleving
PowerPoint
Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Leestekst
Samen lezen? Print de leestekst uit. (Geschikt voor RALFI-lezen).
Online presentatie
Uitwerking per dia
Het huishoudboekje.
Om te weten hoeveel geld een gezin aan het einde van de maand overhoudt is het handig om een huishoudboekje bij te houden.
Met een huishoudboekje hou je in de gaten hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld er uitgegeven wordt. Als je dit bij elkaar optelt (van elkaar afhaalt) dan zie je hoeveel je aan het einde van de maand overhoudt of tekort komt.
Een huishoudboekje kun je voor veel meer verschillende toepassingen gebruiken. Bijvoorbeeld om te kijken hoeveel geld het zomerklassenfeest kost of hoe vaak je een ijsje kunt halen van jouw zakgeld.
Open onderstaande Google Sheets-opdracht* om te ontdekken hoe je een digitaal huishoudboekje bij kunt houden:
KLIK HIER (klik op 'Een kopie maken’)
* Ook te maken in Excel (downloaden en openen met Excel)
Woordenschat
Een huishoudboekje is een document waarin staat wat er aan. geld binnenkomt, met daar tegenover hoeveel je besteed aan uitgaven zoals boodschappen, huur of hypotheek, kleding of vakanties. Ze worden vooral gebruikt door mensen die overzicht willen houden op hun geld.
Gebruikte bronnen
Burgerschap
Voor kinderen is het erg belangrijk om een fijne jeugd te hebben. In Nederland is er veel georganiseerd om een veilige en goede jeugd te kunnen hebben. Toch kunnen er omstandigheden zijn die ervoor zorgen dat iemand (tijdelijk) een moeilijke jeugd ervaart. Dan is het fijn als anderen dat zien en ze een helpende of ondersteunende hand kunnen bieden.
Zo is er bijvoorbeeld Heppie Vakanties van Stichting Het vergeten kind. Tijdens Heppie vakanties kunnen kinderen en complete gezinnen die geen of weinig geld hebben voor vakanties tóch op vakantie. Door de vele vrijwilligers is het mogelijk om deze vakanties aan te bieden.
Een ander initiatief heet Maatje. Daar zetten vrijwilligers zich in als maatje van iemand om mee te gaan met sporten, huiswerk te maken of gewoon om te luisteren. Er zijn zelfs maatjes die iemand meeneemt op vakantie.
Heb jij je weleens ingezet als vrijwilliger voor een ander? Waarom wel of niet?
Hoe zouden jullie als klas iemand kunnen helpen? En als jullie enthousiast worden, willen jullie dit dat ook proberen uit te voeren?