Het schooljaar zit er bijna op. De zomervakantie staat weer voor de deur. Voor leerlingen in het midden van Nederland begint die deze week zelfs al! Nog een paar dagen rekenen, taal en misschien wel een eindmusical opvoeren. En daarna dus…vakantie!
Wat doen de leerlingen in de vakantie? Gaan ze naar buiten? Of zitten ze vooral te gamen en op hun telefoon?
Mediabegrip presenteert in deze laatste les van het schooljaar: BBB, Buiten Balans Bingo!!!
Lesdoel
Vanuit de Aanbodsdoelen SLO:
Praktische ICT-vaardigheden:
- beseffen dat schermtijd en langdurig gebruik van digitale apparaten invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de mens zoals ogen, lichaamshouding of slaap
Mediawijsheid:
- praten over positieve aspecten en de gevaren van digitale media
- reflecteren op eigen gebruik van digitale media en dat van anderen (bijv. welke media, hoe lang en hoe vaak)
- ervaren van de rol van digitale media in het eigen leven (bijv. voor leren, communicatie en
vermaak) - samen verkennen van risico's van veelvuldig gebruik van digitale media
Download PowerPoint
De les staat hieronder als online presentatie. Wil jij liever een PowerPoint? Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Download tekst
Wil je met de leerlingen de tekst van Melles Media samen lezen? Download dan hier de tekst en print deze uit. De tekst is geschikt voor RALFI-lezen.
Online presentatie
Uitwerking per dia
Titelpagina. Deze week besteden we aandacht aan het begin van de vakantie. Omdat we dan vrij zijn is het verleidelijk meer op onze telefoon of andere schermen te zitten. Hoe blijf je in balans?
Melles Media. Lees samen het verhaal van Melle. Wat vinden de leerlingen van de situatie? Wat weten zij al over het onderwerp? Welke ervaringen hebben zij op dit gebied?
Nu in de media: De zomervakantie. De zomervakantie staat voor de deur. Wat gaan de leerlingen allemaal doen in de vakantie? Wat missen ze als ze op vakantie zijn? Bekijk de video van het Jeugdjournaal en bespreek de vragen op de presentatie en deze vraag:
Hoe is het met hun mediagebruik in de vakantie: wordt dat meer of minder?
Ga in gesprek met elkaar.
Kinderen missen dus hun game-computer, maar ze gaan ook veel de natuur in of zwemmen of buitenspelen.
Reageer eens en ga in gesprek over de volgende stellingen:
In de vakantie game ik veel meer dan in gewone schoolweken.
In de vakantie ben ik veel meer buiten dan in gewone schoolweken.
Ik vind vakantie stom, ik verveel me dan enorm.
Ik zou echt niet op vakantie willen naar een plaats waar ze geen wifi hebben.
Bespreek de uitspraken van de leerlingen en ga in op het maken van afspraken. Wie heeft er thuis afspraken rondom schermgebruik? (bv. geen telefoon aan tafel, maximaal 2 uur gamen per dag)
Het blijkt moeilijk voor velen om afstand te nemen van hun schermen. Dat hoeft ook niet, maar het is belangrijk om in balans te blijven. Wissel online en offline met elkaar af.
Op de pagina www.mediawijsheid.nl/gezond-online worden een aantal tips gegeven om in balans te blijven. Hiernaast zie je daarvan een screenshot.
Lees de tips eens goed door. Neem dit samen met de leerlingen goed door en bespreek de vragen.
Welke tip ga jij echt toepassen?
Welke tip vind jij (bijna) onmogelijk om uit te voeren?
Vraag door en ga in gesprek.
Ga daarna naar digitalebalans.nl en laat de leerlingen de zelftest doen. Bespreek de uitslagen.
De opdracht. Blijf in balans met BBB.
De opdracht bestaat deze week uit 3 onderdelen. Bij elke B een. Deze onderdelen samen zorgen dat jij de Baas blijft over je mediagedrag.
Opdracht B1: Buiten.
Het advies is: Ga zo veel mogelijk naar buiten, liefst 2 uur per dag (gebaseerd op de 20-20-2 regel).
Beschrijf hoe jij aan die 2 uur komt of wil gaan komen (fietsen naar school, lopen naar de supermarkt, hockeytraining telt allemaal mee).
Opdracht B2: Balans.
Zit niet alleen maar op een scherm te kijken, maar wissel je activiteiten af. Hoeveel schermtijd mag jij? Kijk hier voor het advies. Neem deze pagina eens samen door. Er worden namelijk geen harde tijdseenheden genoemd, maar kijk wat goed is voor uw kind en maak afspraken. Hoe gaat het bij de leerlingen thuis toe? En bij de leerkracht/docent?
Laat de leerlingen vervolgens zelf de opdracht verder maken: Maak met jezelf duidelijke afspraken hierover. Schrijf ze op een A4’tje en neem dit mee naar huis. Bespreek de afspraken in de klas.
Opdracht B3: Bingo.
Speel in je vakantie de Mediabegrip Balans Bingo! Print voor alle leerlingen de bingokaart uit (via de mediatheek).
Je krijgt van leerkracht of docent een bingokaart met 10 online en 10 offline activiteiten. Neem deze mee naar huis in de vakantie en kruis de activiteiten af. Haal jij een volle kaart?
Op de bingokaart moeten nog 2 activiteiten worden ingevuld. Bedenk deze zelf. Laat de leerlingen de 2 activiteiten bedenken en invullen op hun bingokaart.
Onderdeel Burgerschap. Iedere week een opdracht om te werken aan de doelen van Burgerschap! De opdracht sluit aan bij de les van Mediabegrip.
Als je niet op vakantie kunt, om wat voor reden dan ook. Of als het typisch Nederlands weer is (regen…). Dan kan het leuk zijn om een VVV te doen.
Virtuoze
Virtuele
Vakantie
Bedenk Virtuoze Vituele Vakantie tips die iedereen vanuit zijn eigen luie stoel kan ondernemen om toch dat vakantie gevoel te krijgen.
Upload jouw tips naar:
https://padlet.com/mediabegrip/vvv
Daar kun je ook al wat van onze tips vinden.
Benodigdheden
- De interactieve presentatie op deze pagina of de PowerPoint
- Digibord met internetaansluiting
- Print de tekst voor de leerlingen
- Materiaal om de opdracht uit te voeren
Woordenschat
- In the middle of nowhere: op een afgelegen plaats.
- Snapstreak: reeks op Snapchat. Van Jeugdjournaal.nl: Voor de mensen die niet weten wat een snapstreak is: het is een soort van spelletje binnen Snapchat. Als je een vriend drie dagen achter elkaar snapt, en hij of zij reageert binnen 24 uur, dan heb je een streak. Sommige vrienden houden het superlang vol. Maar als je het één dag vergeet, verdwijnt de streak na een tijdje.
- Dataverbinding: de verbinding met internet op je smartphone.
- Creepy: eng.
- Virtuoos: perfecte beheersing van een instrument.
- Virtueel: niet echt in de echte wereld, maar online of als een idee of concept.
Gebruikte bronnen
Mediatheek: Bingo!
Download hier de Mediabegrip Balans Bingokaart!
[pdf-embedder url=”https://mediabegrip.nl/wp-content/uploads/2023/06/Balans-Bingo-Mediabegrip.pdf” title=”Balans Bingo Mediabegrip”]