Buitenspelen voorkomt stress, maakt een kind sterker en socialer en is goed voor je ogen.
Buitenspelen voorkomt overgewicht, verhoogt de leerprestaties en cognitieve ontwikkeling en zorgt dat kinderen beter eten en slapen.
Buitenspelen gebeurt steeds minder... mede dankzij de smartphone, (spel)computer en tablets...
Maar 14 juni 2023 is Buitenspeeldag, dus: Kom mee, naar buiten allemaal!
Lesdoel
Vanuit de leerlijnen SLO:
Praktische ICT-vaardigheden:
- beseffen dat schermtijd en langdurig gebruik van digitale apparaten invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van de mens zoals ogen, lichaamshouding of slaap
Mediawijsheid:
- samen verkennen van risico's van veelvuldig gebruik van digitale media
Download PowerPoint
De les staat hieronder als online presentatie. Wil jij liever een PowerPoint? Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Download tekst
Wil je met de leerlingen de tekst van Melles Media samen lezen? Download dan hier de tekst en print deze uit. De tekst is geschikt voor RALFI-lezen.
Online presentatie
Uitwerking per dia
Titelpagina. Deze week besteden we aandacht aan Buitenspeeldag. De titel slaat op een oud liedje: Kom mee naar buiten allemaal.
Melles Media. Lees samen het verhaal van Melle. Wat vinden de leerlingen van de situatie? Wat weten zij al over het onderwerp? Welke ervaringen hebben zij op dit gebied?
Nu in de media: iedereen naar buiten!
Van beleven.org:
“In 2023 is de Nationale Buitenspeeldag op woensdag 14 juni. Sinds 1994 wordt er in Nederland elk jaar een Nationale Buitenspeeldag gehouden (tweede woensdag in juni). Op die dag worden overal in ons land straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen.
De dag is een echte actiedag met spandoeken, folders, ouders en natuurlijk veel spelende kinderen op straat. Door het afsluiten van de straten wordt de aandacht gevraagd van omwonenden, de gemeente en voorbijgangers. Elke straat, buurt of school kan meedoen om zo de eigen omgeving veiliger en kindvriendelijker te maken.
De Nationale Buitenspeeldag vraagt op een speelse manier aandacht voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten.”
Kijk maar eens op de site van Jantje Beton wat er allemaal te doen is. Wordt er bij jou in de buurt ook iets georganiseerd? Bespreek de initiatieven in de buurt en bedenk er eventueel zelf een aantal.
Ga in gesprek met elkaar.
Buitenspelen is belangrijk. Bekijk samen de video waarin Erik Scherder uitlegt wat de effecten van buitenspelen op je hersenen zijn. Bespreek de vragen op de dia.
Ga in op de fysieke nadelen van (te veel) schermtijd.
De 20-20-2 regel: Het Oogfonds roept iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen voor kinderen en jongeren die de gevolgen niet overzien en raadt aan om de volgende leefregel te hanteren: na 20 minuten dichtbij kijken, een onderbreking van 20 seconden om in de verte te kijken en minstens 2 uur per dag buiten zijn/spelen. (Bron: oogziekenhuis.nl)
Bespreek de vragen en de stelling op de presentatie. Belangrijk is om het gesprek open te houden. Gamen, social media en schermtijd heeft ook positieve effecten. Maar het is belangrijk om balans aan te brengen tussen on- en offline activiteiten. Ga vooral in op de positieve effecten van buiten zijn. Welke mogelijkheden hebben de leerlingen hiervoor in hun omgeving? (Kijk ook naar de Burgerschap-opdracht!) Wat zijn zaken die hen tegenhouden om buiten te zijn?
De opdracht.
Ga lekker met je klas buitenspelen. Speel samen een spel of laat ze "vrij spelen".
Belangrijke afspraken:
- geen schermen (dus telefoons weg...)
- iedereen doet mee en niemand speelt alleen
- speel samen met respect voor jezelf, elkaar en je omgeving
- benut de mogelijkheden van je omgeving
- spreek duidelijk een eindtijd af
Kijk voor leuke spellen om met je groep te doen in de mediatheek.
Onderdeel Burgerschap. Iedere week een opdracht om te werken aan de doelen van Burgerschap! De opdracht sluit aan bij de les van Mediabegrip.
Nederland wordt steeds drukker. Er is steeds minder plaats voor de natuur en goede speelplekken voor kinderen.
Terwijl we ook weten (volgens Wageningen University & Research):
Een natuurlijke omgeving kan op de volgende manieren bijdragen aan gezondheid van mensen:
- Herstel van stress
- Aanzetten tot sociaal contact
- Bijdragen aan een optimale ontwikkeling van kinderen
- Persoonlijke ontwikkeling en zingeving bevorderen
- Stimuleren tot bewegen
De opdracht:
Neem je eigen woonplaats of wijk in gedachten en geef deze een groene update. Bedenk en ontwerp natuurlijke speelplekken voor kinderen en maak plannen voor vergroening van de wijk. Presenteer dit aan elkaar door een A3 moodboard te maken.
Benodigdheden
- De interactieve presentatie op deze pagina of de PowerPoint
- Digibord met internetaansluiting
- Print de tekst voor de leerlingen
- Materiaal om de opdracht uit te voeren
Woordenschat
- Neuropsychologie: de wetenschap die zich bezighoudt met de functies van het brein en het bijbehorende gedrag.
- Fysiek: lichamelijk
- Freerunning: (volgens Wikipedia) Freerunning is een sport, waarbij een renner - de freerunner - zich sierlijk door de (meestal) stedelijke omgeving begeeft door muren, ramen, auto’s enz. niet als obstakels, maar juist als hulpmiddelen te zien. De continuïteit van de bewegingen wordt hierbij flow genoemd.
- Stress: spanning, druk ervaren