Podcasts zijn populair. Steeds meer mensen luisteren naar een podcast. Podcasts kunnen gaan over heel veel onderwerpen en hebben ook nog eens heel veel verschillende vormen, net als radio- en televisieprogramma’s. Je kunt er iets van leren of je moet er om lachen. Soms luister je omdat je de presentator heel leuk vindt of omdat je het onderwerp juist interessant vindt. Podcasts kun je altijd en overal beluisteren: in de auto, op de fiets, tijdens het sporten of terwijl je een klusje doet. Wat is nou precies een podcast? Welke podcasts zijn er voor kinderen en hoe kun je zelf een podcast maken? Daarover gaat deze les van Mediabegrip.
Lesdoel
De leerling onderzoekt welke vormen een podcast kan hebben en creëert zelf een podcast.
Uitwerking per dia
Deze les zal meer tijd in beslag nemen dan een standaard les van Mediabegrip.
- sheet 1-3: Introductie van het onderwerp. Leerlingen wordt gevraagd naar de al aanwezige kennis over podcasts. Sommige leerlingen zullen bekend zijn met podcasts, voor anderen zal het helemaal nieuw zijn.
- sheet 4-10: Uitwerking van het thema en verwerking. Leerlingen ontdekken de podcast door voorbeelden te beluisteren. En kunnen verschillende vormen van een podcast herkennen.
- sheet 11-15: Leerlingen krijgen handvatten hoe zij zelf een podcast kunnen maken.
- sheet 16: Een leuke tip voor de meivakantie.
Benodigdheden
- Chromebook voor elke leerling
- Hoofdtelefoon voor elke leerling
- Een aantal telefoons voor de opnames
- Verdere benodigdheden afhankelijk van de uitwerking van de opdracht
Woordenschat
Intro en outro: Een intro is een kort herkenbaar muziekje aan het begin van een programma. Je hoort dat het programma is gestart. Het wordt ook wel een leader genoemd. Een outro is hetzelfde muziekje, of een ander muziekje, waaraan je herkent dat het programma is afgelopen.
Geluidseffecten: Een geluidseffect is een geluid dat niet echt is; het wordt gemaakt. In een film of opname wordt het gebruikt om een effect te bereiken. Door bijvoorbeeld een harde knal te laten horen als iemand neervalt, lijkt de val pijnlijker.
Rechtenvrij: Rechtenvrij betekent dat je materiaal mag gebruiken zonder de naam van de maker te vermelden of deze een vergoeding te betalen.
Gebruikte bronnen
https://pixabay.com/
https://www.onderwijsvanmorgen.nl/jm/tips-6x-podcasts-in-de-klas/
https://www.nu.nl/tech/6195175/betaalde-podcastdienst-podimo-vanaf-vrijdag-in-nederland.html
https://denhaag.beeldengeluid.nl/agenda/meivakantie-kinderpodcastdagen/
https://www.ad.nl/show/podimo-lanceert-vrijdag-nederlandse-abonneedienst-voor-podcasts~a231381f/
jeugdjournaal.nl
https://kinderpodcasts.nl/
https://studio.youtube.com/channel/UCViClqsiEeOBwcHdiLp1YgA/music