Nu in de media: Nederlanders en bedrijven geven minder aan goede doelen.
Nederlanders gaven in 2022 relatief minder geld uit aan goede doelen dan in 2020. Dat staat in het tweejaarlijkse onderzoek Geven in Nederland van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Twee jaar geleden werd er 5,3 miljard euro overgemaakt aan goededoelen organisaties. Dat is 0,62 procent van het bruto binnenlands product (bbp). In coronajaar 2020 was dat nog 5,6 miljard, 0,7 procent van het bbp.
In het artikel lees je dat steeds minder geld uitgegeven wordt aan goede doelen. Volgens onderzoekers komt dit omdat veel geld aan goede doelen kwam vanuit kerkgangers. Tegenwoordig gaan er minder mensen naar de kerk wat van invloed is op hoeveel geld er naar goede doelen gaat.
Heb jij weleens geld aan een goed doel geschonken? Waarom wel of niet?
Lesdoel
Onderzoeken dat mediaboodschappen op verschillende manieren verpakt kunnen worden.
PowerPoint
Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Leestekst
Samen lezen? Print de leestekst uit. (Geschikt voor RALFI-lezen).
Online presentatie
Uitwerking per dia
Welke goede doelen ken jij?
Een goed doel is een actie of initiatief waarbij men tijd, geld of goederen investeert in het algemeen belang van de maatschappij. Bekende voorbeelden zijn het inzamelen van geld voor onderzoek naar een ziekte of het helpen bij het bouwen van een school in een economisch minder ontwikkeld land.
Simpel gezegd, bij een goed doel zet iemand zich in voor een ander.
Er zijn ontzettend veel goede doelen. Iedereen kan een goed doel starten. Vaak start men een actie waarmee geld ingezameld wordt voor een nationale of internationale organisatie. Bijvoorbeeld buurjongens die limonade verkopen voor Serious Request en dit geld weer doneren aan Stichting ALS Nederland. Er is dus een verschil tussen een inzamelingsactie en een goed doel.
Opdracht
Welke goede doelen kennen jullie? Schrijf klassikaal zoveel mogelijk goede doelen op het digibord.
(Vermijd inzamelacties zoals Serious Request, maar schrijf goede doelen zoals Stichting ALS Nederland op)
Jullie hebben zojuist een lijst gemaakt met goede doelen die jullie kennen. In de afbeelding zie je enkele goede doelen die jullie (vast) niet opgenoemd hebben.
Maak tweetallen en speel klassikaal het volgende spel:
- Zoek met behulp van internet ieder goed doel op en geef antwoord op de volgende 2 vragen:
- Waarvoor zet het goede doel zich in?
- Waarmee kun je het goede doel steunen? Geld, tijd of goederen?
Het tweetal dat (per doel) als eerste juist antwoord weet te geven op beide vragen scoort 3 punten. Welk tweetal weet de meeste punten te scoren?
Opdracht
Jullie eigen goede doel
Maak twee- of drietallen en bedenk een eigen goede doel .
Om een goed plan te bedenken moeten jullie kritisch nadenken over dit goede doel. Jullie mogen niet zomaar roepen “geld inzamelen voor arme boeren in Afrika”. Doorloop onderstaande stappen om tot een goed plan te komen:
- Brainstorm: Welke problemen zijn interessant om aan te pakken? Schrijf 5 (actuele) problemen op die jullie interessant vinden. Dit mogen grote of kleine problemen zijn. Van een kunstheup voor de hond hond aan het eind van de straat tot voedselhulp in een oorlogsgebied.
- Marktonderzoek: Is er behoefte aan (jullie) hulp? Denk kritisch na over 5 problemen. Zijn er al andere doelen met ditzelfde probleem bezig? Hoe groot is de impact van dit goede doel? (Het helpen van 1 persoon kan voor die persoon een hele grote impact hebben). Selecteer het beste idee.
- Financiën: Hoeveel geld is er nodig en hoe wordt dit besteed?
- Hoeveel geld kost het per probleem om op te lossen? Is dit niet te schatten? Bedenk dan met hoeveel geld jullie welke hulp kunnen bieden.
- Waar gaat het geld naartoe? Het organiseren of doen van reclame-uitingen kost ook geld. Denk per doel kritisch na waaraan geld uitgegeven moet worden en hoeveel geld er overblijft voor jullie doel.
Woordenschat
Liefdadigheid is het helpen van mensen die hulp nodig hebben of het slecht hebben. Het uitdelen van voedsel aan arme mensen is een voorbeeld van liefdadigheid. Organisaties die geld inzamelen voor goede doelen noem je liefdadigheidsorganisaties
Gebruikte bronnen
Media bestanden
Burgerschap
Microkrediet
Een steeds bekendere vorm van goede doelen is een microkrediet. Het concept van een microkrediet is erg simpel: Een kleine lening voor individuen en kleine organisaties in kansarme situaties. In tegenstelling tot de meeste goede doelen gaat het geld bij een microkredietlening direct van de donateur naar de hulpbehoevenden, zonder tussenkomst van een goededoelenorganisatie.
Bijvoorbeeld een boer in Suriname die € 500,- nodig heeft voor het aanschaffen van nieuw gereedschap of een buurtorganisatie in Ghana die € 4.000,- nodig heeft voor het opknappen van het park.
Veel van deze microkredieten worden gegeven door individuele personen, zoals jij of iemand anders uit jouw straat. Door met meerdere mensen direct geld aan bijvoorbeeld de boer te lenen is het risico voor iedereen klein. De boer heeft geen dure lening bij de bank en de inleg (geld) van de lener is vaak klein.
Neem als voorbeeld met de klas een kijkje op de website van Wakibi. Op de website van Wakibi kun je hulpzoekenden van over de hele wereld vinden. Wil jij een project steunen? Dan kun je via de website direct geld overmaken aan de hulpzoeker. Bekijk enkele voorbeelden op de projectenpagina van Wakibi.
Bespreek klassikaal:
-Wat vinden jullie van het idee microkrediet?
-Is er een project van Wakabi dat jij zou willen steunen? Zo ja, welke?