Aan het einde van het jaar verschijnen op internet lijstjes met de mooiste, de grootste, de ergste en de meest populaire dingen uit 2021. Er is ook een lijstje verschenen met daarin de meest gebruikte emoji’s uit 2021. Wat kun je nou eigenlijk met emoji’s, welke betekenis hebben ze, kun je er een signaal mee afgeven en wat gebeurt er als een signaal niet duidelijk is? Voor het VO is de eindopdracht van deze les gekoppeld aan Paarse Vrijdag (10 december 2021). Voor het PO staat er een leuke quiz klaar.
Lesdoel
De leerling:
• leert hoe signalen en tekens te herkennen en in te zetten.

2 | Achtergrondinformatie
Hartje en gezicht met tranen van het lachen meestgebruikte emoji’s van 2021
Datum: 03-12-2021 Bron: Nu.nl
De emoji met tranen van het lachen is dit jaar wereldwijd het vaakst gebruikt. Dat blijkt uit data van het Unicode Consortium, de organisatie die nieuwe emoji’s goedkeurt en uitbrengt. Ook het hartje was populair, net als het plaatje dat weergeeft dat iemand over de grond rolt van het lachen.
Het Unicode Consortium schrijft dat 5 procent van alle emoji’s die worden gestuurd het plaatje van een gezicht met tranen van plezier betreft.
Twee jaar geleden, toen de organisatie voor het laatst een overzicht maakte, stond dit plaatje ook op nummer één op de lijst met de meestgebruikte emoji’s. Het hartje stond toen op twee, net als dit jaar. Het Unicode Consortium zegt dat het gat met de rest groot is, al deelt de organisatie geen details.
Dit jaar ziet de top tien er zo uit:
De top emoji’s kunnen volgens het Unicode Consortium altijd in veel verschillende situaties ingezet worden. Sommige plaatjes worden ook niet door iedereen hetzelfde geïnterpreteerd. Zo kunnen de handjes tegen elkaar een gebed of een high five voorstellen.
De categorie met gezichten is het populairst; vooral plaatjes die een lach uitdrukken worden veel gebruikt. De minst populaire categorie op het emoji toetsenbord is die met de vlaggen. Er zijn er 258 van, maar ze worden van alle emoji’s het minst gebruikt.
In de afgelopen twee jaar zijn ook enkele emoji’s veel populairder geworden. Het plaatje van een taart stond in 2019 nog op plek 113 en staat nu op 25 in de lijst met de meest gebruikte emoji’s. De ballon steeg van 139 naar 48 en het gezichtje met grote, smekende ogen ging van 97 naar 14.

3 | Lesuitwerking
Dia 1: Titeldia.
Dia 2: Bespreek waar leerlingen wel en niet met elkaar over praten. Maak eventueel een scheiding tussen onderwerpen online en offline.
Dia 3: Lees de tekst.
Dia 4: Lees de tekst.
Dia 5: Bespreek per emoji wanneer leerlingen deze gebruiken en wat dat dan betekent. Er is geen goed of fout.
Dia 6: Lees de tekst. Bespreek (nogmaals) deze emoji. Welke verwarring wordt er bedoeld?
Dia 7: Lees de tekst.
Dia 8: Lees de tekst en speel het audiofragment af.
Dia 9: Lees de tekst. Laat leerlingen het handgebaar nadoen. Klik hier om de video hierover te bekijken.
Dia 10: Lees de tekst.
Dia 11: Lees de tekst. Praat over signalen afgeven. Op welke manieren kun je dit doen? Heb je wel eens iets ontvangen. Wat deed je toen?
We raden dia 12-13 aan voor VO-leerlingen en dia 14 voor PO-leerlingen. Maar uiteraard kun je dit als leerkracht zelf inschatten.
(VO) Dia 12-13: Hiervoor hebben leerlingen hun telefoon nodig. Komen de leerlingen met dezelfde emoji’s? Waarom hebben ze deze keuze gemaakt?
(PO) Dia 14: Doe de quiz op Mediabegrip.nl. Klik hier om naar de quiz te gaan.
Woordenschat
Semiotiek:
Semiotiek is een wetenschap en houdt zich bezig met tekens en welke betekenis tekens hebben. Het bekijkt de regels en afspraken die worden gemaakt over een teken of meerdere tekens.
Morse:
Morse is een communicatiecode, bestaande uit met tussenpozen uitgezonden signalen, die letters, leestekens en cijfers vertegenwoordigen.
(VO) Seksuele- en genderdiversiteit:
Seksuele diversiteit is de variatie in het beleven en uiten van seksualiteit. Het gaat om het verschil tussen vallen op iemand van hetzelfde of van een ander geslacht. (homosekueel, heteroseksueel of biseksueel)
Gender gaat over welke gevoelens je hebt bij een ‘man zijn’ of ‘vrouw zijn’. Je kunt wel een mannelijk geslacht hebben, maar voel je je ook mannelijk?
(VO) LHBTIQ+
L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse, Q = queer en de + staat voor al die andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen. Je kunt denken aan panseksueel (je voelt je aangetrokken tot allerlei mensen) of aseksueel (je voelt je niet of vrijwel tot niemand seksueel aangetrokken) of non-binair (je ziet jouw gender niet als man of vrouw, maar vindt dat het meer fluïde is). Mensen kunnen zichzelf op heel veel verschillende manieren zien, vandaar dat er zo veel verschillende termen zijn. Hoe iemand zich identificeert is ook geen vaststaand gegeven en kan in de loop van de tijd veranderen.
Benodigdheden
- Chromebook of computer per leerling.
- PowerPoint-presentatie Mediabegrip week 49.
- VO: eigen mobiele telefoon per leerling.
Gebruikte bronnen
https://www.iphoned.nl/nieuws/populairste-emoji-2021/
https://www.nu.nl/tech/6171107/hartje-en-gezicht-met-tranen-van-het-lachen-meestgebruikte-emojis-van-2021.html?redirect=1
https://www.nu.nl/289977/video/tiener-gered-door-tiktok-gebaar-wat-is-het-en-waar-komt-het-vandaan.html
https://www.demorgen.be/nieuws/tiktok-gebaar-redt-amerikaans-meisje-uit-handen-van-haar-ontvoerder~b5acba50/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/SOS_morse_code.ogg
https://nl.wikipedia.org/wiki/Morse
https://seksuelevorming.nl/?s=LHBTIQ+
https://centrumseksueelgeweld.nl/lhbtiq-voor-professionals/