Uit De Telegraaf (7 november 2022):
“Dat het soms slecht gesteld is met de kennis van aardrijkskunde van de doorsnee Amerikaan, is een onderwerp waar vaak grapjes over worden gemaakt. Dat deed ook een Franse man op Twitter, die de Amerikanen voor de gek hield door een fictief land te fotoshoppen op de kaart van Europa. Enkele dagen later is de grap een eigen leven gaan leiden op het internet, en heeft „le Listenbourg” een geschiedenis, vlag, volkslied en zelfs een regering gekregen.”
Hoe meer kennis je hebt, hoe beter je vaardigheden zullen worden. Daarom richten we ons op kennis in deze les. Want daarmee kun je dus voorkomen dat je in zulke internetgrappen trapt.
Kennis in perspectief plaatsen, of zoals Albert Einstein het zei: “Education Is Not the Learning of Facts, But the Training of the Mind To Think.” Over kennis, kritisch denken en checken.
Lesdoel
Leerling leert dat kennis belangrijk is om de wereld beter te begrijpen.
Leerling oefent topografie.
Online presentatie
Download tekst
Wil je met de leerlingen de tekst van Melles Media samen lezen? Download dan hier de tekst en print deze uit. De tekst is geschikt voor RALFI-lezen.
Download PowerPoint
Liever de les als PowerPoint? Download deze hieronder.
Voorbereiding
Neem de les door. Lees vooraf de artikelen en bekijk de video's. maak een account aan op GeoGuessr en bepaal op welk niveau jij met de klas wil spelen.
Uitwerking per dia
Dia 1
Titelpagina. Like en cancel. Dit is het thema van de Week van de Mediawijsheid.
Dia 2 ( 2 en 3 in de online presentatie)
Melles Media. Lees samen het verhaal van Melle. Laat de leerlingen kort onderzoek doen naar de Tree Octopus (zapatopi.net/treeoctopus). Dit dier bestaat niet echt, maar is online goed vindbaar. De hoax rondom de Tree Octopus is in 1998 (!) opgezet om kinderen te leren omgaan met informatie op internet. Wanneer men al kennis heeft over octopussen (dit zijn zeedieren en leven niet in bomen...) zal men deze hoax niet serieus nemen.
Dia 3 & 4 (4 & 5 in de online presentatie)
Nu in de media:
Een tweet van een man uit Frankrijk zorgde voor wat opwinding….
Dia 5 (6 in de online presentatie)
Trap er niet in!
Door veel kennis op te doen, worden jouw vaardigheden steeds beter.
Om ervoor te zorgen dat jij niet in dit soort online grapjes trapt, is het goed om zoveel mogelijk kennis op te doen. Zoals in het verhaal van Melle al naar voren kwam, is kennis noodzakelijk om mediawijs te kunnen zijn. In dit geval gaat het oom topografische kennis. In het voorbeeld van de tree octopus gaat het over kennis van de natuur.
Dia 6 (7 in de online presentatie)
De opdracht:
Laten we eens kijken hoe goed jullie de weg weten op de wereld.
Speel het spel met je klas:
Geoguessr (Wereld, Europa of Bekende plaatsen) In dit "spel" word je op een plek in de wereld "gedropt" op Google Maps. Aan jullie de taak om te raden waar je bent. Hoe dichter je bij de precieze locatie zit, hoe meer punten je verdient.
Dia 7 (8 in de online presentatie)
Nieuw! Het onderdeel Burgerschap is vanaf deze week toegevoegd aan Mediabegrip. Iedere week krijg je een opdracht om te werken aan de doelen van Burgerschap. Deze opdracht sluit aan bij de les van Mediabegrip.
Dia 8 (9 in de online presentatie)
Opdracht:
Wat weet jij van het land waar je woont? Maak een lapbook/werkstuk(je)/video/website over Nederland. Deze onderwerpen moeten aan de orde komen:
- Wie is de baas in Nederland?
- Welke provincies zijn er en wat zijn de hoofdsteden?
- Wat kun je vertellen over het klimaat in Nederland?
- 5 typisch Nederlandse zaken.
Benodigdheden
- De interactieve presentatie op deze pagina of de PowerPoint
- Digibord met internetaansluiting
- Print de tekst voor de leerlingen
- Materiaal om de opdracht uit te voeren
Woordenschat
- hoax
Hoax is een Engels woord voor grap, poets, nep, bedrog, truc, oplichterij, broodjeaapverhaal. Het woord is waarschijnlijk een samentrekking van hocus pocus (bron: Wikipedia)
- fictief
niet bestaand, nep, verzonnen.
- moderators
beheerders van online pagina's.
- demografische gegevens
alle gegevens die je over een land kunt verzamelen, zoals het aantal inwoners, oppervlakte, bevolkingsgroei, bevolkingsopbouw enz.
Mediatheek: Verder oefenen met topo
Het gebruik van digitale tools kan jou ondersteunen in je onderwijs. Hierbij delen we nog een aantal online tools voor topografie met je.
topografieindeklas.nl/topotrainer
www.topo-oefenen.nl/topografie-groep-5
www.topo-oefenen.nl/topografie-groep-6
www.topo-oefenen.nl/topografie-groep-7
www.topo-oefenen.nl/topografie-groep-8
www.spelletjesplein.nl/aardrijskunde-topo-nl/
www.lessonup.com topografie lessen voor diverse groepen/niveaus