De leerlingen (en leerkrachten) hebben de zomervakantie net achter de rug. Ze zijn misschien op vakantie geweest of hebben leuke uitstapjes gemaakt. Maar ze hebben ook heel veel vrije tijd gehad. Hoe hebben ze deze tijd doorgebracht? Hebben ze geprofiteerd van het mooie weer en zijn ze lekker veel buiten geweest? Of hebben ze veel tijd doorgebracht met hun telefoon, tablet en/of spelcomputer?
En hoe geldt dat voor de ouders van de leerlingen?
In deze les kijken de leerlingen naar hun eigen mediagedrag en dat van anderen.
Lesdoel
De leerlingen leren bewust nadenken over hun eigen mediagedrag en dat van anderen.
Interactieve presentatie
Download tekst
Wil je samen met de leerlingen de tekst lezen? Dat kan. Download en print via onderstaande knop de tekst. De tekst is geschikt voor RALFI-lezen.
Voorbereiding
Bekijk vooraf zelf de video en lees de tekst door. Indien je niet bekend bent met de werkvorm Binnencirkel - Buitencirkel, bereid deze dan voor door deze link te volgen. Het staat je uiteraard vrij om een andere werkvorm te gebruiken.
Uitwerking per dia
Dia 1 t/m 3: Introductie van het onderwerp. Lees samen het verhaal van Melle en bespreek dit met elkaar.
Dia 4 en 5: Bekijk via de link het artikel waarin wordt gesteld dat ouders beter niet schermen kunnen verbieden tijdens de vakantie. Beter is om afspraken te maken en het goede voorbeeld te geven. Bekijk ook de video van het Jeugdjournaal over afspraken bij verschillende gezinnen.
Dia 6: De leerlingen stellen 5 tips op voor hun ouders en maken hier een poster van.
Dia 7: Sluit de les af met de werkvorm Binnencirkel - Buitencirkel waarbij de leerlingen hun posters aan elkaar presenteren.
Benodigdheden
- de interactieve presentatie op deze pagina
- 1 a4 per leerling
- digibord met internetaansluiting
Woordenschat
Woordenlijst
- uploaden: Het kopiëren van computerbestanden van uw eigen computer naar een server.
- streak: Wat bedoelen mensen met Streak?
- Ben: Wat is een streak? Brooke: Weet je niet wat een streak is? Dat is wanneer je een snap naar een vriend stuurt op opeenvolgende dagen. Je moet elke dag met een snap antwoorden of je doorbreekt de 'streak' of serie. (Bron: mnm.be)
- bingen: afgeleide vorm van bingewatchen:
- Volgens Wikipedia: Bingewatchen ([ˈbɪnʒwɔtʃə(n] of binsj-watsjen), ook wel gekend als comakijken of marathonkijken, is het lang achter elkaar kijken van meerdere afleveringen van een serie of films. Het woord comakijken is opgenomen in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie, en werd in 2013 genomineerd als Woord van het jaar.
- downloaden: Het kopiëren van computerbestanden van een server naar uw eigen computer.
- mb’s: MB staat voor MegaBite en geeft het aantal data weer wat wordt verbruikt. Iedere actie die je op je telefoon uitvoert op internet (buiten Wifi om), kost je een aantal MB's. 1000 MB staat gelijk aan 1 GB. (Bron: overstappen.nl)
Mediatheek: Video
Video Jeugdjournaal “Prinsessen op vakantie zonder telefoon: hebben jullie regels?”
Mediatheek: Woordenlijst
- Uploaden: Het kopiëren van computerbestanden van uw eigen computer naar een server.
- Streak: Wat bedoelen mensen met Streak?
- Ben: Wat is een streak? Brooke: Weet je niet wat een streak is? Dat is wanneer je een snap naar een vriend stuurt op opeenvolgende dagen. Je moet elke dag met een snap antwoorden of je doorbreekt de ‘streak’ of serie. (Bron: mnm.be)
- Bingen: afgeleide vorm van bingewatchen:
- Volgens Wikipedia: Bingewatchen ([ˈbɪnʒwɔtʃə(n] of binsj-watsjen), ook wel gekend als comakijken of marathonkijken, is het lang achter elkaar kijken van meerdere afleveringen van een serie of films. Het woord comakijken is opgenomen in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie, en werd in 2013 genomineerd als Woord van het jaar.
- Downloaden: Het kopiëren van computerbestanden van een server naar uw eigen computer.
- Mb’s: MB staat voor MegaBite en geeft het aantal data weer wat wordt verbruikt. Iedere actie die je op je telefoon uitvoert op internet (buiten Wifi om), kost je een aantal MB’s. 1000 MB staat gelijk aan 1 GB. (Bron: overstappen.nl)
Gebruikte bronnen
https://www.nji.nl/mediaopvoeding/een-schermloze-vakantie-begin-er-niet-aan