Het is helemaal niet erg als je soms eerst kijkt naar wat anderen doen voordat je een beslissing maakt. Maar als je de groep laat bepalen wat goed of fout is, dan is dat niet goed. Het is beter om op je eigen gevoel te vertrouwen. Groepsdruk kan je onzeker maken. Bijvoorbeeld als iedereen van de hoge duikplank afspringt. Alleen jij durft dat niet.
Online bestaat er ook groepsdruk. Bijvoorbeeld bij uitdagingen of wedstrijdjes die gehouden worden op social media. Een populaire challenge op TikTok is om je adem in te houden. Zo lang mogelijk. Dat is heel slecht voor je lijf. Want jouw lijf heeft zuurstof nodig. Kinderen komen hierdoor in het ziekenhuis terecht. En inmiddels zijn door deze challenge al drie kinderen overleden.
De druk die jij voelt om hetzelfde te doen als de rest heet groepsdruk. Hoe dat werkt en hoe jij hier in het echte leven én online mee te maken krijgt, gaan we bekijken in deze les van Mediabegrip.
Lesdoel
De leerling ontdekt welke zaken invloed hebben op beslissingen die gemaakt worden.
Uitwerking per dia
- sheet 1-3: Introductie van het onderwerp. Geef de leerlingen de tijd om het verhaal in te vullen of af te maken. Er is geen goed of fout.
- sheet 4-11: Uitwerking van het thema en verwerking. Leerlingen maken kennis met verschillende voorbeelden van groepsdruk en kunnen de kenmerken toepassen op andere situaties.
Benodigdheden
- Geen
Woordenschat
Bepalen: Bepalen betekent eigenlijk regelen of beslissen. Iemand anders heeft invloed op jouw keuzes.
Kun je beter te vriend houden: Hier wordt bedoeld dat je iemand die boos is beter aan jou kant kan hebben, dan tegenover je.
Gebruikte bronnen
https://pixabay.com/
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5308434/tiktok-challenge-gevaarlijk-dood-overleden-challenges
https://www.ad.nl/buitenland/italie-blokkeert-tiktok-na-dood-10-jarig-meisje~af20c42f/
https://www.mediawijsheid.nl/veelgestelde-vraag/hoe-praat-ik-met-mijn-kind-gevaarlijke-online-challenges/
https://www.youtube.com/watch?v=nGEnwBc3C64 (Mindf*ck)