Challenge is een Engels woord voor uitdaging. Challenges worden op social media vaak ingezet om aandacht te vragen. Misschien heb je wel gehoord van de blackout challenge. Je wordt op TikTok uitgedaagd zo lang mogelijk je adem in te houden.
In de VS overleed vorige week een tienjarig meisje door deze challenge. Eerder overleed er een Italiaans meisje en een jongen uit Amerika. Ook zij deden mee aan de blackout challenge.
Als je zoekt, zijn er online heel veel challenges te vinden die angst creëren, blessures veroorzaken of heel soms zelfs tot de dood leiden. Wat is de aantrekkingskracht? Wat is de beloning? En is dat het waard?
Over challenges en je eigen grenzen bewaken gaat deze week de les van Mediabegrip.
Lesdoel
De leerling ontdekt dat er online verleidingen en uitdagingen zijn die nare gevolgen kunnen hebben en hoe hij/zij hiermee om kan gaan.
Uitwerking per dia
- sheet 1-4: Introductie van het onderwerp. Praat over het melkkratjes filmpje. Zouden de leerlingen dit wel of niet nadoen. En waarom?
- sheet 5-9: Uitwerking van het thema en verwerking. Leerlingen maken kennis met verschillende voorbeelden van challenges en het doel daarvan. Vaak worden grenzen overschreden.
- sheet 10-11: Verwerking van de lesstof door in de huid te kruipen van een ander. Welke argumenten kun jij verzinnen om iets wel of niet te doen. Praat hierover met de klas.
- sheet 12-13: Deze sheets verwijzen naar het spel Blue Whale Challenge. Bekijk het materiaal van tevoren en schat goed in of dit iets is voor de groep waar je les aan geeft. Het filmpje besteedt aandacht aan een gruwelijk spel, waar sommige kinderen mee te maken krijgen. Ze worden onder druk gezet en durven hier vaak niet over te praten. Een gesprek kan dus waardevol zijn, maar alleen als het herkend wordt. Benadruk in het gesprek niet aan de challenge te beginnen en als dat wel wordt gedaan dat de leerling er op elk moment ook weer mee kan stoppen.
Benodigdheden
- Audio-apparatuur (telefoon)
Woordenschat
Privacy-wet: Dit is een wet die ervoor zorgt dat jouw privé-gegevens worden beschermd. Je mag niet zomaar alles van elkaar zien of inkijken. Dit geldt voor je naam, geboortedatum, foto's die je verstuurt of online gesprekken die je voert.
Zich bekommeren: Bekommeren is een ander woord voor je zorgen maken over iets of iemand.
Gebruikte bronnen
https://pixabay.com/
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5308434/tiktok-challenge-gevaarlijk-dood-overleden-challenges
https://www.ad.nl/buitenland/italie-blokkeert-tiktok-na-dood-10-jarig-meisje~af20c42f/
https://www.mediawijsheid.nl/veelgestelde-vraag/hoe-praat-ik-met-mijn-kind-gevaarlijke-online-challenges/
https://www.youtube.com/watch?v=yHw72kY-dOY (NOS jeugdjournaal)
https://www.youtube.com/watch?v=ABzGZ2GHbU4 (melkkratjes challenge)
https://www.youtube.com/watch?v=JHgIgvZItR8 (blackout challenge)
https://www.vraaghetdepolitie.nl/pesten-en-online/online-beledigen-en-bedreigen/wat-is-blue-whale-challenge.html
https://www.youtube.com/watch?v=QQr1JnE4adg (over blue whale challenge)