Op 15 maart mogen alle volwassenen in Nederland naar de stembus om hun stem uit te brengen. Deze verkiezingen kiezen zij hun vertegenwoordigers in de Provinciale Staten en de Waterschappen. In de media is er erg veel aandacht voor deze verkiezingen. Maar waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk en waarom "bemoeien" landelijk politici zich ermee?
In deze les van Mediabegrip onderzoeken we het belang van de verkiezingen en bekijken hoe politieke partijen dat via de media doen.
Lesdoel
Vanuit de leerlijnen SLO:
Leerlijn Mediawijsheid:
- onderzoeken van kenmerken van commerciële, informerende, amuserende en meningsvormende content in diverse digitale media
- bewust worden van de rol van digitale media en mediaboodschappen op eigen levensstijl en eigen kijk op de wereld
- bewust zijn van de invloed van online content op de mening van jezelf en anderen
Download PowerPoint
De les staat hieronder als online presentatie. Wil jij liever een PowerPoint? Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Download tekst
Wil je met de leerlingen de tekst van Melles Media samen lezen? Download dan hier de tekst en print deze uit. De tekst is geschikt voor RALFI-lezen.
Online presentatie
Uitwerking per dia
Titelpagina. De titel van deze les verwijst naar de verkiezingen en het mogen stemmen. Weten de leerlingen wie er in Nederland mogen stemmen? Voor informatie daarover kijk op: www.rijksoverheid.nl.
Melles Media. Lees samen het verhaal van Melle. Bespreek het verhaal met de leerlingen. Herkennen ze de vragen van Melle? Wat zijn hun ervaringen? Wat hebben ze al gehoord over de verkiezingen?
Nu in de media: 15 maar verkiezingsdag. Op woensdag 15 maart is het verkiezingsdag. Er mag gestemd worden voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Wat houdt dat in? Provinciale staten zorgen voor het bestuur van de provincie. Over de wegen en het milieu, maar de leden van de provinciale staten kiezen ook de mensen die in de Eerste Kamer komen. Als een landelijke politieke partij dus veel stemmen haalt bij deze verkiezingen, krijgen zij ook veel mensen in de Eerste Kamer. En de Eerste Kamer moet de wetten van de regering en het kabinet goedkeuren. Als het kabinet dus geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, kunnen zij bijna geen wetten meer doorvoeren.
In de video's op de volgende dia wordt dit op verschillende manieren uitgelegd.
Videotheek... Bekijk een of meerdere video's met de leerlingen. Bekijk ze zelf vooraf om te kiezen welke het beste bij jouw groep past.
Mediacircus. De politieke partijen doen er alles aan om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Daarom verschijnen er heel veel politici op televisie en andere media. Hebben de leerlingen door dat dit gekleurde boodschappen zijn? Wat proberen die politici te doen? Door de juiste boodschappen uit te sturen, proberen zij mensen aan hun partij te verbinden. Hoe bepaal jij nu nog wat jouw mening is? Wat vind jij belangrijk en welke partij past daarbij? Weet je dat? Hoe kun je dat te weten komen? Gebruik hier eventueel een van de volgende websites:
- Kieskompas (stemhulp, geef je mening over 30 stellingen en je komt uit op een grafiek met de politieke partijen).
- Stemwijzer (stemhulp, geef je mening over 30 stellingen en je ziet de politieke partijen die het beste bij jouw antwoorden passen).
- Het Kieshart (geen stemhulp, maar na het beantwoorden van vragen krijg je een verkiesbaar persoon te zien die het meest op jou lijkt).
De Opdracht. Laat de leerlingen een eigen digitale verkiezingsposter ontwerpen met een tool naar keuze (bv. Canva, Adobe Express, PowerPoint, Google Tekeningen). Laat ze duidelijk hun eigen boodschap formuleren. Deel de posters via de link: padlet.com/mediabegrip/verkiezingen, op deze pagina kun je ook stemmen op je favoriete poster van andere leerlingen. Stemmen doe je door 1 - 5 stemmen te geven aan de posters.
Onderdeel Burgerschap. Iedere week een opdracht om te werken aan de doelen van Burgerschap! De opdracht sluit aan bij de les van Mediabegrip.
Opdracht.
Tijdens de verkiezingen van 15 maart gaat het dus om de Provinciale Staten en de waterschappen.
Maar hoe wordt Nederland nu eigenlijk bestuurd? Wie is er eigenlijk de baas?
De koning? Mark Rutte? Of toch iemand anders?
Bekijk de video en de bijbehorende website .
Beantwoord gezamenlijk de vraag:
Wie is nu eigenlijk de baas in Nederland?
Geef deze bezorgde werknemer 3 tips om in balans te blijven.
Benodigdheden
- De interactieve presentatie op deze pagina of de PowerPoint
- Digibord met internetaansluiting
- Print de tekst voor de leerlingen
- Materiaal om de opdracht uit te voeren
Woordenschat
- Ruimtelijke ordening: Het zo goed mogelijk (her)inrichten en gebruiken van de beschikbare ruimte (land en water) van een gebied. Bij ruimtelijke ordening gaat men uit van de mogelijkheden van de ruimte en de wensen van de samenleving. De ruimtelijke ordening is in handen van de verschillende overheden (rijk, provincie en gemeente). (bron: www.encyclo.nl)
- Beleid: de manier waarop je de dingen aanpakt (bv. onze school heeft een erg streng antipestbeleid, dat wil zeggen dat pesten hier op school streng aangepakt wordt. Er zijn daarvoor regels en plannen opgesteld).
- Trias politica: onderscheid in politieke machthebbers: de wetgevende macht (de regering en de Eerste en Tweede Kamer), de uitvoerende macht (de regering, ministers) en de controlerende macht (rechters, politie). Meer informatie: wikipedia.org/wiki/Trias_politica.
- Het kabinet en de regering: De regering bestaat uit de Koning en alle ministers. Het kabinet bestaat uit alle ministers en alle staatssecretarissen. Meer informatie: www.rijksoverheid.nl
- Democratie: het woord 'Democratie' komt uit het Grieks en betekent 'regering door het volk'. Het is vergelijkbaar met een club of vereniging waarbij de leden het bestuur kiezen.
Gebruikte bronnen
Mediatheek: Staatsinrichting
De staatinrichting van Nederland uitgelegd: