Nu in de media: AI maakt op afstand examens afnemen moeilijker voor onderwijsinstellingen.
AI-modellen als ChatGPT maken het voor onderwijsinstellingen steeds moeilijker om op afstand betrouwbare toetsen af te nemen. Britse onderzoekers lieten examinatoren antwoorden nakijken van een chatbot, zonder dat ze dat wisten. In bijna alle gevallen accepteerden de examinatoren de antwoorden probleemloos. Dat concluderen Britse onderzoekers van de Universiteit van Reading in een nieuwe studie dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
Door de toegenomen mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) is het steeds lastiger om te ontdekken of iets gemaakt is door een mens of computer. Dit kan een probleem zijn wanneer het juist niet de bedoeling is (of niet mag) om AI te gebruiken.
Ken jij iemand die weleens (school)werk heeft laten maken door AI? Wat heeft deze persoon gemaakt en weet jij of het toegestaan was om AI te gebruiken?
Lesdoel
Onderzoeken en vergelijken van de betrouwbaarheid van een mediaboodschap.
PowerPoint
Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Leestekst
Samen lezen? Print de leestekst uit. (Geschikt voor RALFI-lezen).
Online presentatie
Uitwerking per dia
Bekijk de video over de werking van AI.
Detected!
Voor veel mensen is het moeilijk te zien of iets door AI is gemaakt. De kwaliteit van het werk is vaak zo hoog dat je een specialist moet zijn om te ontdekken of iets gegenereerd is.
Om misbruik van AI tegen te gaan, zijn er programma's ontwikkeld die kunnen detecteren of iets door AI is gemaakt. Deze programma's worden AI-detectors genoemd. Een AI-detector weet welke modellen een AI-programma gebruikt en kan daardoor goed bepalen of het werk aan deze modellen voldoet.
Echter, iemand die AI wil misbruiken kan deze modellen ook creatief omzeilen door het model te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door te vragen om spelfouten te maken, omdat een AI-tekstmodel zelf geen spelfouten maakt.
Opdracht
Klassikale opdracht:
- Selecteer de tekst van 'detected' en kopieer deze.
- Open een nieuw venster en ga naar: https://smodin.io/nl/ai-inhoudsdetector.
- Plak de tekst en klik op 'Detecteer AI-inhoud’.
- Hoe groot is de kans dat deze tekst gemaakt is door AI?
Intelligent zonder gevoel
AI is indrukwekkend intelligent maar mist (nog) het vermogen om emoties te ervaren en te begrijpen. Dit betekent dat, ondanks geavanceerde algoritmes en ongekende rekenkracht, AI geen echte empathie, medeleven of menselijke ervaring kan bieden.
Waar mensen zich kunnen inleven in elkaars gevoelens en emoties, blijft AI beperkt tot het verwerken van data zonder een diepe, emotionele connectie. Dit gemis aan gevoel in AI benadrukt het unieke en onvervangbare aspect van menselijke interactie en emotionele intelligentie.
AI wordt steeds vaker ingezet bij internetfraude. Bijvoorbeeld via een chatbot om inloggegevens van jouw bankrekening te krijgen of andere gevoelige informatie. Het is dus goed om te kunnen achterhalen of je met een AI-bot aan het praten bent.
Opdracht: Bedenk 3 vragen waarmee je AI kunt ontmaskeren.
Woordenschat
Fraude is een soort bedrog; dingen worden anders voorgesteld dan ze zijn,. Dus de werkelijkheid verdraaien. Fraude wordt ook wel oplichting genoemd, hoewel oplichting veel breder is. Want oplichting kan ook op andere manieren gebeuren.
Gebruikte bronnen
Burgerschap
Laat je niet foppen!
Online fraude is een groot maatschappelijk probleem. Er worden steeds meer bedrijven en mensen via het internet opgelicht. Door de komst van AI zijn deze criminelen nog creatiever geworden. Met behulp van AI spraakcomputers en (openbare) informatie op internet weten criminelen enorm slimme AI-boeven te maken.
Als voorbeeld:
Jouw stem wordt verzameld via TikTok-video's en de namen van jouw huisdier, vrienden en sportvereniging worden online gevonden. Jouw vader wordt gebeld door een onbekend nummer, maar hoort jouw stem die vertelt dat je op de sportvereniging bent en je vergeten bent jouw telefoon mee te nemen. Nu kun je niet betalen voor je bestelde drankje en snack. Of hij een Tikkie wil voldoen die via dit nummer wordt verzonden. Omdat je vader jouw stem hoort en de naam van jouw vriend en sportvereniging gelooft hij het verhaal meteen en maakt het geld over.
Bespreek klassikaal:
Hoe kun jij jezelf beschermen tegen deze vorm van oplichting?
Probeer thuis:
Er zijn gezinnen die een codewoord hebben voor digitale communicatie in geval van nood. Bijvoorbeeld door een afgesproken keukengereedschap te noemen tijdens het gesprek. Zo bevestigt de code de identiteit van iedereen in het gesprek. Bespreek deze vorm van fraude thuis en bedenk of jullie een codewoord willen afspreken.