Elke zevende dinsdag van het jaar is Safer Internet Day.
Deze internationale dag is opgezet om het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen, en dan vooral voor kinderen en jongeren.
Van saferinternetcentre.nl:
“Op 7 februari 2023 is het Safer Internet Day! Het thema van dit jaar is: “Together for a better internet”. Het doel van de campagne is om met zoveel mogelijk mensen stil te staan bij een veilige online omgeving voor kinderen.”
Lesdoel
Vanuit de leerlijnen SLO:
Praktische ICT-vaardigheden:
- beseffen dat via digitale technologie wereldwijd data wordt gedeeld en opgeslagen en dat dit veiligheidsrisico's kent
Mediawijsheid:
- zorgvuldig handelen bij het surfen op internet
- bespreken dat op sociale platforms mensen een andere (digitale) identiteit kunnen aannemen en een onlineprofiel niet echt hoeft te zijn
Download PowerPoint
De les staat op deze pagina als online presentatie, maar wil jij liever een PowerPoint? Dat kan. Download de PowerPoint en pas deze naar eigen wens aan.
Download tekst
Wil je met de leerlingen de tekst van Melles Media samen lezen? Download dan hier de tekst en print deze uit. De tekst is geschikt voor RALFI-lezen.
Online presentatie
Uitwerking per dia
Titelpagina. Together for a safer internet is het thema van Safer internet day 2023. Doel van deze dag is om het internet een veilige omgeving te maken, met name voor kinderen en jongeren.
Melles Media. Lees samen het verhaal van Melle. Bespreek het verhaal met de leerlingen. Welke verhalen hebben zij wel eens gehoord over cybercriminaliteit? Hebben ze zelf wel eens iets meegemaakt?
Nu in de media. Lees de tekst op de dia en eventueel het artikel via de link. Voor de 20e keer wordt dit jaar Safer Internet Day georganiseerd. Wat weten zij ervan? Kunnen ze initiatieven noemen die deze week worden georganiseerd in het kader van deze dag?
Welke online gevaren ken jij? Er zijn vele gevaren online. Welke kennen de leerlingen? Bespreek deze samen en ga eventueel samen op onderzoek uit. Bekijk de website
www.vraaghetdepolitie.nl/pesten-en-online en bespreek de inhoud. Hoe kunnen jouw leerlingen anderen helpen om zich te wapenen tegen deze gevaren?
De Opdracht. Maak een folder of poster met tips om jezelf te beschermen tegen online criminaliteit. Behandel minimaal de 5 punten: phishing, identiteitsfraude, hacking, het belang van updates en tips & tricks. Verspreid jullie creaties door de school, wijkcentrum of sportkantine, zodat je er een ander ook mee helpt.
De Bonusopdracht.
Groep 7/8:
Speel Hackshield. In deze game “leer je wat jij als Cyber Agent kan doen om te zorgen dat niet alleen jijzelf, maar ook jouw vader, moeder, opa en oma online veilig zijn”.
https://nl.joinhackshield.com/nl/game Je kunt hier ervoor kiezen om je met je klas aan te melden, maar je kunt ook "vrij spelen". Speel eventueel een klassenquest (https://nl.joinhackshield.com/nl/indeklas)
Klas 1/2:
Speel Framed. De docent vertelt je er meer over. Deze game speel je op je eigen mobiel via de QR-code of de url:
https://www.playframed.nl/946246. De url is in de presentatie geen link, omdat het spel alleen werkt op mobiele apparaten. De leerlingen moeten het spel dus spelen via hun eigen smartphone (een koptelefoon is dan ook noodzakelijk). Wil je dat niet (zie onderdeel Burgerschap...)? Kies dan voor Hackshield en pas de presentatie aan. In de mediatheek vind je een handleiding en PowerPoint bij de game Framed, die ontwikkeld is door de Politie.
Onderdeel Burgerschap. Iedere week een opdracht om te werken aan de doelen van Burgerschap! De opdracht sluit aan bij de les van Mediabegrip.
Opdracht.
Bekijk de video's op de presentatie. Er wordt nu serieus gedacht over een smartphoneverbod op scholen. Hoe staan de leerlingen daarin? Bespreek de stelling, geef de leerlingen vooraf voldoende tijd om argumenten voor en tegen de stelling te bedenken.
Benodigdheden
- De interactieve presentatie op deze pagina of de PowerPoint
- Digibord met internetaansluiting
- Print de tekst voor de leerlingen
- Materiaal om de opdracht uit te voeren
Woordenschat
- cybercrime: Cybercrime betekent hetzelfde als computercriminaliteit of cybercriminaliteit. Cybercrime zijn misdaden die gepleegd worden met een ICT-middel, dus een computer, smartphone, smartwatch of tablet, gericht op een ander ICT-middel. Dus met een computer een virus verspreiden op andere computers is cybercrime. Andere voorbeelden van cybercrime zijn hacking , DDoS-aanvallen, ransomeware en malware. (Bron: vraaghetdepolitie.nl)
- expertise: deskundigheid
- fraude: bedrog
- phishing: oplichterij waarbij iemand via e-mail of internet geheime financiële gegevens afhandig worden gemaakt (Bron: vandale.nl)
- hacken: inbreken in een computer
Gebruikte bronnen
Mediatheek: Veilig Internet
Speciaal voor Safer Internet Day 2023 heeft Veiliginternetten.nl een les gemaakt die je zelf kan geven in een klas op de basisschool (groep 7 en 8).
veilig_internetten_presentatie_def (1)
Instructie bij de les. In deze instructie staan tips over hoe je je kan voorbereiden op de les.
Mediatheek: Framed
Download hier de lesbrief behorende bij de mobiele game. In de lesbrief vind je alle benodigde informatie om je goed voor te bereiden. In de lesbrief staat ook de URL voor toegang tot de mobiele game.
Presentatie
Download hier de presentatie (in PowerPoint) die je in de klas kunt geven. In de presentatie staat ook de URL naar de mobiele game.
Toegang tot de mobiele game
De mobiele game is via deze link te bereiken: https://www.playframed.nl/946246
Deze URL is ook opgenomen in de lesbrief en de presentatie. Let op: de URL werkt alleen op een mobiele telefoon. De leerlingen moeten de URL dus zelf in de browser van hun mobiele telefoon intikken. Het opstarten van de mobiele game kan 1-3 minuten duren, afhankelijk van de internetsnelheid.
Extra instructies om de game te starten
Heb je moeite met het opstarten van de game? Raadpleeg dan onze uitgebreide instructie.
Belangrijk
Het mooiste is als de leerlingen van tevoren niet weten dat Framed een game is die door de politie is geïnitieerd en ook niet dat het over cybercrime gaat. Hoe minder details de leerlingen van tevoren krijgen, hoe groter de impact en de bewustwording is.
Framed is een initiatief van de politie in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het lesprogramma is ontwikkeld en getest in samenwerking met diverse partners uit het onderwijsveld en enkele scholen.