De afgelopen week was The Voice of Holland elke dag in het nieuws. Het programma BOOS bracht allemaal situaties naar voren waar sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Als iemand over jouw grenzen gaat, is dat niet fijn.
Het ene kind vindt aanraken fijner dan het andere. Soms kan iemand vaak aan je zitten, zonder kwade bedoeling. Maar jij vindt dat niet prettig. En dat zomaar zeggen is niet makkelijk. Online kan dat ook gebeuren. Je ontvangt een berichtje dat je helemaal niet wilt. Iemand gaat dan over jouw grenzen.
Hoe weet iemand waar jouw grenzen liggen? Dat is best een moeilijke vraag. In deze les proberen we daar een antwoord op te vinden.
Lesdoel
De leerling reflecteert op eigen mediagebruik door na te gaan waar grenzen liggen tussen wat hij of zij leuk of niet leuk vindt.


Uitwerking per dia
- sheet 1-3: Introductie van het onderwerp naar aanleiding van de uitzending van "Boos". Laat de leerlingen vertellen wat zij hebben opgepikt van dit onderwerp, zodat je weet welke kennis aanwezig is.
- sheet 4-9: Uitwerking van het thema en verwerking. Merk je dat er dingen spelen in de klas, sta er dan bij stil. Het onderwerp is gevoelig en kan dus emoties bij leerlingen oproepen. Laat leerlingen in tweetallen bij zichzelf aanwijzen waar ze niet aangeraakt willen worden. Bij de opdracht in sheet 6 mogen de leerlingen de emoties uitbeelden, zodat de reacties zichtbaar zijn.
- sheet 10: Laat de leerlingen in een groepje een andere leerling omtrekken op een groot vel papier. De tekening mag versierd en aan- of uitgekleed worden. Ze mogen daarna het gesprek aangaan welke lichaamsdelen ze niet aangeraakt willen worden.
Benodigdheden
- Behangrol of rol papier
- Stiften/kleurpotloden
Woordenschat
Zonder kwade bedoeling: Je bedoelt er niets kwaads mee.
Emoties: Een emotie is een gevoel dat iemand heeft en dat een ander kan herkennen aan gezicht en lichaam. Dus woede, of teleurstelling of blijdschap of verdriet.