Met beelden kun je werelden maken die niet echt zijn, maar soms wel echt voelen. Bijvoorbeeld een concert met een hologram. Mensen worden steeds knapper in het bedenken van nieuwe beelden. Je ziet bijna niet dat het nep is. Op internet vind je veel video’s die niet echt zijn. Ze laten iemand dingen zeggen of doen die in werkelijkheid niet gebeurd zijn. Deepfake heet dat. Je ziet bijna niet dat het nep zijn. De politie heeft deepfake gebruikt om hulp te krijgen bij het oplossen van een moord. Hoe voelt dat als nepbeelden zo echt lijken? Hoe zou dat zijn voor anderen? Dat gaan we bekijken in deze les van Mediabegrip.
Lesdoel
Leerling ervaart welke emoties nepbeelden kunnen oproepen.
Uitwerking per dia
- sheet 1-4: Introductie van het onderwerp.
- sheet 5-10: Uitwerking van het thema en verwerking. Het is voor leerlingen belangrijk om niet alleen kennis te hebben over media, maar zich ook bewust te worden van de emoties waar de media een beroep op doen. Als leerlingen zich bewust worden van emoties die media kunnen oproepen, kunnen ze ook beter omgaan met die emoties.
- sheet 11: Verwerkingsopdracht. Ga het gesprek aan over de beelden van Sedar Soares. Wat voelen ze bij de beelden van het jongetje dat is overleden. Wat zou dit voor de familie van Sedar betekenen?
Benodigdheden
Geen
Woordenschat
Concert: Een concert is een muziekuitvoering. Deze is vaak op een podium met publiek erbij.
Artiest: Een artiest is iemand die optreedt. Het kan bijvoorbeeld een zanger, een toneelspeler of een muzikant zijn. Een artiest voert uit voor anderen (publiek).
Gebruikte bronnen
https://pixabay.com/
Andre Hazes Hologram 2019: https://www.youtube.com/watch?v=6DUTvS8IvoI
https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/ontdek/wist-je-dat/wat-is-een-hologram-concert/https://www.hetklokhuis.nl/tv-uitzending/4827/beeldmanipulatie
https://nos.nl/artikel/2429868-gedode-sedar-soares-doet-in-deepfake-video-oproep-aan-dader-en-getuigen
https://www.mediawijsheid.nl/deepfake/