In de media:
Van 31 maart tot en met 4 april wordt voor de 20e keer de Week van de Lentekriebels georganiseerd. In deze week draait het om het vragen van extra aandacht voor relationele en seksuele vorming. In deze Mediabegrip les gaan we in op het bewaken van eigen grenzen. Wat kun je doen als je online iets tegenkomt wat je liever niet wil zien? Wat kun je doen als iemand iets aan je vraagt wat je eigenlijk niet wil doen? We gaan aan de slag met de Erecode.
Lesdoel(en)
De leerling:
- leert weloverwogen keuzes maken bij het gebruik van digitale technologie en digitale media. (Conceptkerndoel 8 - Digitale technologie, jezelf en de ander)
- gebruikt passende strategieën bij het creëren en gebruiken van verschillende typen digitale producten (Conceptkerndoel 6 - Creëren met digitale technologie)
PowerPoint
Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Leestekst
Samen lezen? Print de leestekst uit.

Online presentatie
Uitwerking per dia
Dia 1 en 2: Melle
Introduceer de les aan de hand van de titel: Bewaak je grens. Waar denken de leerlingen aan als ze deze titel horen? Wat is de link met digitale geletterdheid, denken ze?
Lees het verhaal van Melle voor of print de tekst uit voor de leerlingen en lees het samen. Stel enkele vragen over vervuiling. Bespreek de vragen die in het verhaal gesteld worden.
In het vervolg van de les zullen we ingaan op mogelijke manieren om te handelen bij ongewenste internetinhoud.
Ter informatie: paarse hartjes naar iemand sturen betekent “ik ben seksueel opgewonden”. Door de Netflix serie “Adolescence” (Kijktip!) is er aandacht in de media voor emoji gebruik door jongeren. Meer informatie hierover op deze site en de emojij sheet van ChatLicense.
Dia 4: Nu in de media (ALLEEN VOOR GROEP 7/8 + KLAS ½)
Het is de Week van de Lentekriebels. Inn de ze week draait het om relationele en seksuele vorming. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat jij weerbaar bent. Dat je weet wat jij kunt doen als er iemand over jouw grens heen gaat.
Het Jeugdjournaal maakte er een speciale uitzending over. Je kunt er voor kiezen om op dit moment in deze les de uitzending te bekijken. Deze duurt 25:12 minuten en geeft meerdere expliciete voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag (bv. Een vrouw die op 11-jarige leeftijd seksueel misbruikt is). Voor groep 7/8 is deze uitzending geschikt, mits er een duidend gesprek aan wordt gekoppeld in de groep. Voor sommige leerlingen zal dit wellicht een (te) confronterende uitzending zijn. Onze tip: bekijk de uitzending zelf eerst en bepaal daarna of je deze wil laten zien. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om deze uitzending als kijktip met ouders te delen, zodat er thuis aandacht kan worden besteed aan dit onderwerp.
Wij gaan in deze les aan de slag met een aantal tips die je zelf kunt toepassen. Het gaat hierbij om vreemde berichten, maar ook bijvoorbeeld wanneer je een video online ziet die je niet oké vindt. Hierbij draait het steeds om: Wat kan en zou jij doen? Benadruk dat het hier echt draait om persoonlijke grenzen.
Dia 5: Stelling (niveau 1)
Bespreek de stelling “Ik vind het moeilijk om “nee” te zeggen als ik iets niet wil.” Geef de leerlingen eerst wat tijd om zelf over de stelling na te denken en bespreek deze dan klassikaal. Leidt de discussie en stel kritische vragen.
Dia 6: Stelling (niveau 2)
Bespreek de stelling “Ik heb online nog nooit iets gezien wat ik te ver vond gaan” Geef de leerlingen eerst wat tijd om zelf over de stelling na te denken en bespreek deze dan klassikaal. Leidt de discussie en stel kritische vragen. Het gaat hierbij niet alleen om ontvangen berichten, maar ook bijvoorbeeld over video’s of berichten online. Waarschijnlijk kunnen veel leerlingen meerdere voorbeelden noemen. Gebruik hierbij ook je eigen ervaringen. Wanneer zag jij iets online wat over jouw grens ging? Wat deed je toen?
Dia 7: Stelling (niveau 3)
Bespreek de stelling “Online mag eigenlijk alles. Je mag zeggen en delen wat je wil.” Geef de leerlingen eerst wat tijd om zelf over de stelling na te denken en bespreek deze dan klassikaal. Leidt de discussie en stel kritische vragen. Hierbij gaat het ook over wat je zelf plaatst, dus niet alleen als reactie maar ook als initiatief. Houd je bij het plaatsen van foto’s of berichten rekening met grenzen van anderen? Mag inderdaad alles? Vrijheid van menigsuiting?

Opdracht
Op de volgende dia’s laten we je kennis maken met de “Erecode” een manier die jou kan helpen om je grenzen te bewaken. De Erecode heet zo, omdat alle woorden eindigen op “eren” en omdat het je helpt om jezelf in ere te houden.
Dit werkt als volgt.
Dia 9 Opdracht
Stap1: Je ziet iets wat jij niet oké vindt. Een bericht dat je krijgt en over je grens heen gaat, een video online die je bang maakt of een video waarin iets ergs gebeurt.
Belangrijk is om duidelijk te maken dat dit erg persoonlijk is. Het gaat over JOUW grenzen.
Dia 10: Opdracht
Voel even heel goed wat het bericht met je doet. Ben je boos? Verdrietig? Bang? Is het heel erg?
Dia 11: Opdracht
Onderneem nu actie. Op de volgende dia’s staan de 5 acties die je vanuit de Erecode kunt ondernemen.
Dia 12: Negeren
Dat klinkt misschien gek, maar je kunt uiteraard kiezen om niets te doen. Doen dit dan wel heel bewust en bedenk dat je eventueel later alsnog een andere actie kan ondernemen.
Dia 13: Rapporteren
Rapporteer het bericht bij de app. Zij kijken dan of het in strijd is met de regels van de app. Het kan dan zijn dat de maker dan straf krijgt. Het zorgt er bovendien voor dat het algoritme van de app leert dat je deze berichten niet leuk vindt.
Rapporteren is ook er met iemand over praten. Als een bericht je erg raakt, is dit de belangrijkste actie om te ondernemen. Je hoeft het niet alleen op te lossen. Hulp vinden kan bij je ouders, vrienden, leerkrachten, docenten enz. Maar ook via bijvoorbeeld Meldknop of de Kindertelefoon.
Doe bij strafbare feiten aangifte. Zie Meldknop voor meer informatie.
Dia 14: Blokkeren
Het blokkeren van de afzender heeft als grote voordeel dat je niet meer benaderbaar bent door de afzender. Het kan overigens zeker ook helpen om er preventief voor te zorgen dat je niet benaderbaar bent voor vreemden (zie Helpwanted.nl voor meer info).
Dia 15: Verwijderen
Deze actie zal meestal gekoppeld zijn aan een andere actie (bv. Negeren). Let op: bij strafbare feiten kan het helpen om het bericht niet te verwijderen maar op te slaan als bewijslast.
Dia 16: reageren/confronteren
Deze actie kan erg lastig zijn, omdat het kan leiden tot discussie en eventueel escalatie. Hierbij zijn respect en sociale vaardigheden van groot beland. Geef duidelijk aan wat het bij jou doet en blijf redelijk. Doet de ander dat niet? Neem dan andere actie.
Dia 18: Opdracht (ALLEEN GROEP 7/8 EN KLAS 1/2)
In het verhaal van Melle is misschien sprake van strafbare feiten. Als de “vriendin” inderdaad niet blijkt te zijn wie ze zegt te zijn, kan er sprake zijn van “grooming”.
- Zoek uit wat dat inhoud
- Schrijf een brief aan Melle waarin je haar advies geeft. Gebruik hiervoor duidelijk de onderdelen van de “Erecode”.
Schrijf minimaal 5 alinea’s waarin je advies en tips geeft aan Melle. Gebruik hierbij de informatie op:
Verzamel na de les de brieven en voorzie ze van feedback.

Reflectie
Kijk samen terug op de opdracht. Laat de leerlingen hun uitwerking tonen en toelichten.
Kijk samen terug op de les en bespreek nog eens:
- De Erecode
- Laat wat brieven voorlezen en bespreek deze op vorm en inhoud

Burgerschap
Deze opdracht past bij Kerndoel 2 – Diversiteit: De leerling handelt respectvol vanuit kennis over een diverse samenleving..
De wereld is van iedereen?
Een van de kerndoelen van Burgerschap is:
“De leerling handelt respectvol vanuit kennis over een diverse samenleving. “
Daaronder valt bijvoorbeeld het omgaan met mensen van andere religies, afkomst, gender en politieke voorkeur.
Online is er echter vaak heel veel strijd hierover. Hoe ga jij om met verschillende mensen? Bediscussieer de stelling op de volgende dia.
Stelling
Bespreek de stelling “Niet alle mensen zijn gelijk, maar alle mensen zijn wel gelijkwaardig.”
Wiki Woordenschat
Grooming is het normaliseren van seksueel en ongepast gedrag tussen een volwassene en een kind. Hierbij probeert de volwassene geleidelijk grenzen te verleggen met de bedoeling misbruik te plegen. Hoewel dit meestal kinderen treft, kan grooming iedereen overkomen. Het kan soms leiden tot ongepaste seksuele ontwikkeling en ernstige gevolgen hebben voor slachtoffers. Grooming is een taboeonderwerp; hoewel het besproken moet worden, gebeurt dit vaak niet.
Media bestanden
Gebruikte bronnen
Bron: Kekmama.nl
https://www.kekmama.nl/artikel/nieuws/betekenis-emoticons
Bron: Seksuelevorming.nl
https://seksuelevorming.nl/onderwerpen/week-van-de-lentekriebels/
Bron: Meldknop.nl