Nu in de media:
Kun je blind worden als je te veel op je telefoon zit?
In de NOS Jeugdjournaal podcast gaat het over je ogen. Je bent vast weleens gewaarschuwd dat je niet te veel op je telefoon moet zitten, omdat het slecht is voor je ogen. Maar hoe slecht is het precies? Kun je bijvoorbeeld blind worden?
Bart Tuinman en Pien Leerink zoeken het voor je uit. Ze gaan langs bij oogdeskundige Linda den Hartog-Hootsen in Kesteren. Zij weet wat er met je ogen gebeurt als je te veel op je scherm kijkt. Wist je bijvoorbeeld dat ze veranderen van vorm? En nu ze er toch zijn, krijgt Bart meteen even oogtest.
Uit onderzoek is gebleken dat 60% van alle jongeren minder schermtijd zou willen. Ze vinden het zelf moeilijk om hun schermtijd te verminderen en zouden hier graag hulp bij willen hebben.
Wat vinden jullie? Zit je teveel achter een scherm? En hoeveel uur per dag of week is dan “te veel” achter een scherm?
Lesdoel
Herkennen van de impact van mediagebruik op het menselijk bestaan
PowerPoint
Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Leestekst
Samen lezen? Print de leestekst uit. (Geschikt voor RALFI-lezen).
Online presentatie
Uitwerking per dia
Maak op papier een tabel met 3 kolommen. Beantwoord in tweetallen onderstaande vragen en vul de antwoorden in op de tabel:
Kolom 1:
Wanneer/waar kijk jij op welk beeldscherm? Schrijf alles op!
(Bijvoorbeeld: thuis-TV, thuis-iPad, school-digibord, ...)
Kolom 2:
Schrijf voor elk beeldscherm op of het gebruikt wordt voor entertainment (vermaak) of een functie (nut) heeft.
Kolom 3:
Schrijf voor elk beeldscherm op hoeveel minuten/uren je er per dag ongeveer naar kijkt.
- Tel de tijd in kolom 3 bij elkaar op. Hoeveel uren kijk jij per dag naar een beeldscherm?
- Verbruik jij meer schermtijd aan vermaak of aan nuttige dingen?
Bespreek de resultaten klassikaal:
Hoeveel schermtijd heb jij ongeveer op een dag?
- Minder dan 2 uren
- Tussen de 2 en 4 uren
- Tussen de 4 en 6 uren
- Tussen de 6 en 8 uren
- Meer dan 8 uren per dag
Hoeveel schermtijd per dag denk jij dat gezond is?
Waarom is mijn telefoon zo verslavend? Bekijk video!
Mensen maken zich zorgen over of de digitale schermen van invloed zijn op de ontwikkeling van kinderen. Bijvoorbeeld op nachtrust, ontwikkeling van de ogen, verslaving of concentratie. Bespreek onderstaande vragen klassikaal en vorm als klas 1 antwoord op elke vraag:
Vraag 1. Hoe lang denken jullie dat een kind van 3 jaar tegenwoordig gemiddeld achter een scherm zit?
- 30 minuten
- 2 uur
- 3 uur en 30 minuten
- 5 uur
Slaapproblemen door telefoongebruik. Bekijk video!
Gezonde schermtijd?
Het is bijna onmogelijk om niet met een beeldscherm in aanraking te komen. Maar wie wil dat eigenlijk? De meeste mensen vinden het leuk om tijd te spenderen achter een beeldscherm. Door een spelletje te spelen ontspannen ze en door te chatten hebben ze veel sociaal contact.
Het is behoorlijk lastig om een goede en gezonde balans te vinden in schermtijd.
Voormalig e-sporter Koen Schobbers heeft vanuit zijn ervaringen het spel 'De Schijf van Vijf' ontwikkeld. De Schijf van Vijf bestaat uit 5 S'en: Slaap, Studie, Sport, Sociaal en Spel. Door een goede balans te houden tussen alle S'en heb jij controle over een gezonde omgang met schermtijd.
Opdracht:
Maak een eigen Schijf van Vijf voor een complete week (168 uur). Hoeveel uur krijgt elke S?
- Schrijf op hoeveel uren elke S per week krijgt.
- Maak een weekagenda en vul elk uur met 1 van de S'en. Hou in de gaten dat het aantal uur per S (vorige stap) klopt met jouw agenda.
Woordenschat
Schermtijd is de hoveelheid tijd die je besteed op een dag aan het bekijken van een beeldscherm. Dat kan een laptop, mobiel, tablet of iPad maar ook een TV zijn. Sommige kinderen hebben schermtijd. Ouders kunnen dan per app instellen hoe lang een kind daarop mag. Sommige kinderen moeten eerst toestemming vragen om een app te downloaden. Ook al lijkt dit handig, er zijn natuurlijk manieren zoals de app verwijderen en opnieuw downloaden om toch op de telefoon te zitten.
Gebruikte bronnen
Burgerschap
Heb jij er weleens aan gedacht om een dag (of langer) offline te gaan? Een dag lang geen Whatsapp, TikTok, YouTube, Netflix en Spotify? Zou jou dat lukken?
Tegenwoordig lijkt het alsof iedereen verwacht dat je altijd online (bereikbaar) bent. Ben je een dag niet online? Dan is het onmogelijk om de 'reel' of 'story' van jouw idool terug te kijken. Maar als je niet snel genoeg reageert dan maakt iemand zich al snel zorgen of voelt zich beledigd. Werkgevers verwachten zelfs binnen 30 minuten antwoord te hebben op digitale communicatie.
App-ontwikkelaars mogen vrijwel alles doen om ervoor te zorgen dat iemand zo lang mogelijk de app gebruikt. Ondanks alle waarschuwingen over mogelijke negatieve gevolgen van (overmatig) internet- of schermgebruik is er weinig wetgeving die deze problemen terugdringt.
Wat vinden jullie? Moeten er wetten komen die burgers beschermen tegen overmatig schermgebruik? (Indien ja, …) Wat voor wetten zouden dat kunnen zijn?
Durf jij de uitdaging aan?
Lukt het jou om deze week 1 hele dag geen internet te gebruiken?
Of lukt het jou om maar 1 uur internet over een hele dag te gebruiken?