Nu in de media: Unieke beelden van onderwaterwereld Noordzee: 'Haaien en orka's te zien'
6 jaar is eraan gewerkt en over een paar weken kan iedereen hem zien: de film 'de Wilde Noordzee'. Er worden steeds meer films gemaakt over de Nederlandse natuur. Maar nooit eerder werd de onderwaterwereld zo scherp en uitgebreid vastgelegd als in deze film. "Er zwemmen haaien genoeg, maar ze zijn niet gevaarlijk."
Als kind was Peter van Rodijnen een fan van Jacques Cousteau. Gebiologeerd keek hij naar de documentaires van de legendarische Franse onderwaterfilmer. Als dertiger borrelde zijn fascinatie voor onderwaterleven weer op, tot zijn verbazing was de Noordzee een onontdekte parel die het verdiende om verfilmd te worden. Zijn documentaire 'de Wilde Noordzee' gaat in première op 12 september.
Over welke plek of gebied in Nederland zou jij een documentaire willen maken of zien? Waarom denk je dat het een interessante plek is?
Lesdoel
Exploreren op internet in een beveiligde omgeving.
PowerPoint
Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Leestekst
Samen lezen? Print de leestekst uit. (Geschikt voor RALFI-lezen).
Online presentatie
Uitwerking per dia
Tijdens vakanties heb je goed de tijd voor jezelf. Een perfect moment om nieuwe dingen te doen, zien, horen of voelen. Je bent jezelf er wellicht niet bewust van, maar je ontdekt altijd wel iets nieuws. Bij de een kan dit een nieuwe hobby zijn, bijvoorbeeld vlinders spotten en bij de ander is dat de liefde voor een nieuw land. Soms is het iets kleins, bijvoorbeeld een nieuwe favoriete pen of iets heel groots zoals je passie voor mountainbiken.
- Denk na, wat heb jij deze zomer ontdekt? Het kan van alles zijn, bij voorkeur iets dat indruk op je heeft gemaakt en waar je kort een leuk verhaal over kan vertellen.
- Maak een woordwolk of mindmap over jouw ontdekking. (Gebruik enkel losse woorden of korte termen – vermijd zinnen) - 15/10 minuten.
- Selecteer de 3 woorden uit jouw woordwolk/mindmap die het meeste zeggen over jouw ontdekking.
Bekijk het voorbeeld op de volgende dia.
- Nieuw ontdekt (zonder verhaal): mountainbiken.
- Woordwolk (zie voorbeeld)
- Geselecteerde woorden: lekke band, bergen, modder.
Ontdek jouw ontdekking! (1/2)
Je gaat straks elkaars ontdekking proberen te raden. Dit doe je in kleine groepjes of klassikaal.
Iedereen maakt een rebus maakt een rebus van de 3 geselecteerde woorden. Maak het niet te makkelijk maar ook niet te moeilijk. Zorg dat de 3 geselecteerde woorden samen een goede hint zijn om jouw nieuwe ontdekking te raden.
Ontdek de ontdekking! (2/2)
Zodra iedereen klaar is met de rebus kan het raden beginnen:
- Verdeel de groepen indien nodig en maak een volgorde van presenteren.
- Iedereen presenteert één voor één zijn rebus aan de groep. De groep probeerd eerst de rebus te ontcijferen, zodra je een woord/term ontcijfert heb steek je je hand op en vertel je het woord.
- Als alle 3 de woorden ontrafeld zijn mag er geraden worden wat de ontdekking was. Spreek samen af hoe vaak er geraden mag worden.
- Zodra de ontdekken geraden is of de pogingen op zijn vertel je kort iets over jouw ontdekking. Waar was het, hoe is het gebeurd, waarom heeft dit indruk op je gemaakt?
Opdracht
Opdracht: maak de rebus.
(Vind je dit lastig? Maak gebruik van de online rebus generator: https://rebus.club/nl)
Burgerschap
Vrijheid om te ontdekken
Om nieuwe dingen te kunnen ontdekken of ervaren heb je de 'ruimte' nodig om in vrijheid je gang te kunnen gaan. Maar totale vrijheid kan makkelijk misbruikt worden. Het is daarom goed dat er overheden zijn die kijken welke mate van vrijheid goed is en daar wetgeving op te maken. Lees onderstaande 2 zaken:
- Sinds vorige week is het platform X (voorheen Twitter) verboden in Brazilie. X zou accounts die nepnieuws verspreiden niet willen verwijderen. De eigenaar van X, Elon Musk zegt de vrijheid van meningsuiting belangrijker te vinden voor de maatschappij, en daarom de accounts te laten bestaan.
- Vorige week is de Russische oprichter van de app Telegram gearresteerd in Parijs. Volgens de beschuldigingen doet de oprichter te weinig aan gebruikers op het platform die illegale handelingen verrichten. De oprichter zegt niet verantwoordelijk te zijn voor het handelen van de gebruikers en vind het belangrijker voor de maatschappij om een app te bieden waarin vrijheid van prive communicatie gewaarborgd is.
Wat zou jij doen als je een rechter of minister was? En wat zou jij doen als je de eigenaar van X of Telegram was?
Woordenschat
Een mindmap of gedachtenkaart is een manier om te leren. Je maakt ook een soort van visuele samenvatting. samenvatting.
Je maakt een mindmap door het thema of onderwerp in het midden weer te geven. Dan bedenk je onderwerpen die met dit thema te maken hebben. Deze verbind je aan het thema van de mindmap. Om je mindmap overzichtelijk te houden gebruik je korte woorden of tekeningetjes. Door kleuren in je mindmap te gebruiken zorg je voor een duidelijke ordening.