Rapper Tur-G heeft op 4 november de online campagne SOS | Skip Online Shaming gelanceerd. In een serie videoclips en tracks daagt hij jongeren uit om anders naar zichzelf te kijken en na te denken over de rol die zij spelen bij online shaming.
Lesdoel
De leerling maakt kennis met online shaming en de gevolgen die dit heeft voor het slachtoffer. De leerling probeert zich te verplaatsen in het slachtoffer en denkt na over zijn/haar eigen gedrag en de schuldvraag bij online shaming.
2 | Achtergrondinformatie
Rapper Tur-G lanceert online campagne tegen Online Shaming
Rapper Tur-G richt zich met stevige boodschap tot jongeren: Skip Online Shaming! Zelf shine pakken door iemand anders te shamen; dat is echt niet stoer De 19-jarige rapper Tur-G wil iets doen tegen online shaming, exposing en victim blaming en lanceert met zijn label JetMusic op 4 november een online campagne ‘SOS | Skip Online Shaming’. In een serie videoclips en tracks daagt hij jongeren uit om anders naar zichzelf te kijken en na te denken over de rol die zij spelen bij online shaming. Rond de videoclips is met Swazoom Welzijn een workshop ontwikkeld waarin Tur-G samen met jongeren- en straathoekwerkers ook offline in gesprek met jongeren gaat, in buurthuizen en op scholen.
Online shaming moet worden aangepakt
Het zal je maar gebeuren... beelden waarop je naakt te zien bent gaan online rond. Je hele leven staat op z’n kop. Je bent verdrietig, boos en durft anderen nauwelijks onder ogen te komen. Op school heeft iedereen z’n mening klaar, veroordeelt jou en zorgt er ook nog eens voor dat de foto verder verspreid wordt. De meeste jongens en meiden die dit overkomt praten er liever niet over en durven vaak geen hulp te vragen. Ze kunnen geïsoleerd raken en worden gevoeliger voor chantage. Online shaming, exposing en victim blaming zijn onderdelen van een groeiend probleem. Onacceptabel vindt ook de gemeente Amsterdam. Zij nemen daarom fenomenen als online shaming en exposing op in hun aanpak tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld. Het blijkt in de praktijk lastig aan te pakken. Hoewel online shaming sinds 1 januari vorig jaar strafbaar is, blijven daders vaak onbestraft. In een reportage van Pointer (KRO NCRV) deze week zei de politie daarover dat de oplossing daarom niet alleen in het strafrecht ligt. We moeten het meer met elkaar hebben over normen en waarden; hoe gaan we met elkaar om?
Videoclips en workshop
De campagne bestaat uit 4 video’s en tracks die samen een verhaal vertellen dat duidelijk maakt hoe grenzen onder druk kunnen verschuiven en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Tur-G snapt goed hoe jongeren, vaak vanuit onzekerheid, worden meegezogen in de groepsdynamiek en wil dat doorbreken. Online, maar ook in offline gesprekken, in buurthuizen en op school. Hiervoor is samen met Swazoom Welzijn een workshop ontwikkeld waarin jongeren uitgedaagd worden om verschillende keuzes te onderzoeken en met elkaar in gesprek te gaan.
Krachtige boodschappen vanuit het hart
Tur-G wil jongeren de ogen openen. Hen laten inzien dat zelf shine pakken door iemand te shamen helemaal niet zo mooi straalt. Hij wil jongeren aanmoedigen anders naar zichzelf te kijken en voor eigen keuzes te durven gaan staan. Ook voor slachtoffers van online shaming heeft hij een boodschap; dit lijkt het einde van de wereld, maar dat is het niet. Het komt goed. Blijf er niet mee rondlopen. Je staat er niet alleen voor, er zijn instanties die je kunnen helpen. Hij wil hen een hart onder de riem steken: houd je hoofd omhoog. Je bent sterk, mooi en lief. Tur-G: “Ik wil jongeren meegeven dat je andermans shing niet nodig hebt om jezelf te laten zien. Wees trots op jezelf. Je bent tof hoe je bent. Skip wat ze denken. Just do you!”
Aansluiting bij de Week van de Mediawijsheid
De campagne Skip Online Shaming sluit aan bij het thema ‘Samen Sociaal Online’ van de week van de mediawijsheid die van 5-12 november plaatsvindt. Online kunnen we ons vrij bewegen, maar door haat, shaming en criminaliteit voelt het niet altijd veilig. Ieder heeft een verantwoordelijkheid om te zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft. Een plek waar we elkaar respecteren en voor elkaar zorgen. Voor elkaar opkomen en ingrijpen als we zien dat er iets misgaat. Dat is precies waar we met de campagne Skip Online Shaming een bijdrage aan hopen te kunnen leveren. De video’s wordengelanceerd op 4, 8 en 12 november.
3 | Lesuitwerking
Deze les borduurt voort op de ervaringen, ideeën en kennis die leerlingen met het onderwerp hebben. Het is een les die stimuleert het gesprek aan te gaan over online shaming. De video vormt de aanleiding. Het gesprek zal bij iedere groep anders verlopen. Speel hier op in en laat de discussie de vrije loop. Belangrijk is om niet te oordelen. Niet het verbieden van online shaming is de boodschap, maar het bespreekbaar maken.
Er zijn in deze les drie verwerkingsopdrachten. Kies de opdracht die het meest aansluit bij het niveau en de ontwikkeling van de groep. Meerdere opdrachten uitvoeren is natuurlijk ook mogelijk.
Belangrijk is om hulp aan te bieden of te verwijzen naar de mogelijkheden van vertrouwenspersonen op school of externe hulpinstanties.
- Dia 1: Titeldia.
- Dia 2: speel de video af
- Dia 3: Ga het gesprek aan. Creëer een sfeer waarin kinderen zich durven uit te spreken. Oordeel niet, en laat ook eventuele daders of toeschouwers aan het woord.
- Dia 4: Lees de tekst en stel de vragen klassikaal.
- Dia 5: Lees de tekst. Speel de video van Tur-G af.
- Dia 6-8: Lees alle drie de opdrachten door en kies er een die het beste bij de klas past. Eventueel kun je meerdere opdrachten doen.
Woordenschat
Intiem:
Intiem betekent vertrouwd, gezellig of innig. Soms verwijst intiem ook naar een seksuele relatie.
Drill-rap:
Drill-rap is een muzieksoort (een rap) met donkere, gewelddadige teksten. In de video wordt veel geweld gebruikt. Door het luisteren van drill-rap zijn er onder jongeren gevechten uitgebroken. Drill-rap verheerlijkt (is voorstander van) geweld.
Geïsoleerd raken:
Geisoleerd raken betekent dat je afgezonderd wordt of iets afscheidt van de rest. Je hebt geen contact met anderen.
Chantage:
Chantage betekent dat je iemand bedreigt om bijvoorbeeld geld of seks te krijgen. Als je bijvoorbeeld iets belangrijks hebt of weet over iemand, kun je diegene chanteren door te stellen dat je dit verder vertelt als hij niet betaalt of doet wat jij wilt.
Benodigdheden
Pen en papier of een Chromebook per kind
Gebruikte bronnen
Online shaming: hoe ga je ermee om op school?
Anonieme daders online shaming vaak onbestraft, zijn moeilijk te achterhalen
Francien Regelink – Dé deskundige op het gebied van sexting.
https://www.youtube.com/watch?v=UrmS26j4S-Q
Deze les kwam tot stand in samenwerking met stedelijke samenwerking jongerenwerk- en veldwerkorganisaties gemeente Amsterdam en Tur-G.