Nu in de media: School sluit app Magister af voor ouders: 'Leerlingen ervaren te veel druk'
In Zeist is een middelbare school tijdelijk gestopt met Magister voor ouders. In het leerlingenvolgsysteem kunnen ouders van de leerlingen in de gaten houden hoe hun kind het doet op school. En dat is niet goed voor de leerlingen, zij ervaren daardoor meer prestatiedruk.
Een school heeft ervoor gekozen om de Magister-app af te sluiten voor ouders, waardoor ouders minder toegang hebben tot de dagelijkse voortgang van hun kinderen. De school hoopt hiermee meer verantwoordelijkheid en zelfstandigheid bij leerlingen te stimuleren. Naast prestatiedruk, zouden er nog meer redenen kunnen zijn om ervoor te kiezen om een app zoals Magister af te sluiten voor ouders?
Wat zijn de voordelen en nadelen van deze maatregel? Hoe zou jij het vinden als je ouders geen toegang hadden tot jouw schoolinformatie?
Lesdoel(en)
- Activeren van voorkennis over privacy en autonomie.
- Bewustwording van de rol van ouders in schoolprestaties en persoonlijke ontwikkeling
PowerPoint
Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Leestekst
Samen lezen? Print de leestekst uit. (Geschikt voor RALFI-lezen).
Online presentatie
Uitwerking per dia
Waarom is privacy belangrijk? (1/2)
Wat is privacy, en waarom is het belangrijk om soms dingen voor jezelf te kunnen houden, bijvoorbeeld zelfs voor je ouders?
Lees kort wat privacy inhoud volgens het Kinderrechtenverdrag, artikel 16.
Het belang van privacy wordt vaak onderschat, of krijgt minder aandacht dan het wellicht verdiend. Toch is het belangrijk om erover na te denken wat je waar en bij wie achter laat.
Bekijk de video. Hoe zou jij je voelen als dit jou zou overkomen? Waarom vind je dit wel of niet erg? (Let op, het betreft een video uit 2011(!), bekijk de video eens door de ogen van nu met alle beschikbare foto's op social media kanalen zoals TikTok en Instagram)
Waarom is privacy belangrijk? (2/2)
Vertel jij alles over jezelf aan iedereen? Echt álles? Waarschijnlijk niet. Want sommige dingen zijn gewoon privé. Maar geld dat ook als je op school zit? Bij een app zoals Magister krijgen ouders direct een melding over het gedrag van hun kind in de klas en de cijfers die ze behalen.
Verdeel de klas in groepjes. Elke groep bespreekt kort (5 tot 10 minuten):
- Zijn er dingen die je juist wel of juist niet met je ouders deelt? Denk bijvoorbeeld aan cijfers, vrienden, of online activiteiten.
- Waarom is het soms fijn om dingen voor jezelf te houden? Wat zou je wel delen en wat niet?
Opdracht
Jouw Privacy, Jouw Keuze
Je hebt zojuist kort besproken wat je juist wel en niet met je ouders zou willen delen. Wellicht heb je nieuwe of andere ideeën gekregen door je klasgenoten.
Schrijf een kort manifest (of brief) naar je ouders waarin je aangeeft welke persoonlijke grenzen en verwachtingen jij over privacy hebt.
(Indien je het mogelijk acht, bespreek je manifest dan ook eens thuis en bespreek samen met je ouders wat zij van jouw persoonlijke wens en verwachtingen vinden.)
Reflectie!
- Bespreek klassikaal:Wat heb je vandaag geleerd over privacy?
- Welke dingen zou jij graag privé willen houden?
- Waarom is het belangrijk om zelf keuzes te kunnen maken over wat je deelt?
Burgerschap
Privacy en Respect voor Anderen
We communiceren elke dag met anderen, maar hoe weten we dat wat iemand zegt eerlijk is?
Bespreek klassikaal of in kleine groepjes:
- Wat betekent respect in relatie tot andermans privacy. Hoe zou jij willen dat anderen met jouw privézaken omgaan?
- Heb jij weleens het idee gehad dat iemand jouw privacy niet respecteerde? Wat heb jij toen gedaan?
- Hoe zou je willen dat jouw privacy wordt gerespecteerd door vrienden en klasgenoten?
Woordenschat
Een leerlingvolgsysteem (LVS) is een systeem waarin gegevens over leerlingen kunnen worden opgeslagen. Veelal is het een database die door leerkrachten, leerlingen en ouders kan worden ingekeken. Afhankelijk van de functie zijn verschillende toegangsrechten. De meeste van dergelijke systemen bevatten van de leerling:
- NAW gegevens (Naam, Adres, Woonplaats enzovoorts)
- eventuele medische gegevens
- de aanwezigheid en/of absentie
- de leervorderingen
- eventuele uitstroomadvies naar ander onderwijs
- electronische leeromgeving (ELO)