Nu in de media: Miljoenennota van Prinsjesdag: koopkracht volgend jaar iets omhoog.
Gemiddeld gaan huishoudens er volgend jaar 0,7 procent op vooruit. Uitkeringsgerechtigden gaan er iets meer op vooruit: 0,9 procent. Gepensioneerden iets minder: 0,6 procent. Dat blijkt uit de Prinsjesdagstukken die de NOS deels heeft ingezien.
Het financiële en economische beleid van het kabinet richt zich op een open economie, een beter vestigingsklimaat voor bedrijven en "spaarzaam omgaan met schaarse middelen", staat in de stukken.
'Jeetje, wat is dit lastig’ zul je nu wel denken. Voor veel mensen is het begrijpen van alle informatie op (en rond) Prinsjesdag erg lastig. Er worden veel grote en lastige termen gebruikt, waardoor het lastig is om alles te verwerken. Toch is het idee van Prinsjesdag een stuk minder complex dan je denkt.
Bekijk de video van de Rijksoverheid over Prinsjesdag.
Worden jullie al wat wijzer over wat Prinsjesdag inhoudt?
Lesdoel
Samen bespreken van de invloed en reikwijdte van content in digitale media.
PowerPoint
Download de PowerPoint en pas deze naar wens aan.
Leestekst
Samen lezen? Print de leestekst uit. (Geschikt voor RALFI-lezen).
Online presentatie
Uitwerking per dia
De geschiedenis van Prinsjesdag
Wist jij dat ons belastingstelsel al bestaat sinds de 6e eeuw voor Christus en is uitgevonden door de Romeinen? Bekijk de video over de geschiedenis van belastingen.
Wat een moeilijke woorden!
Tijdens Prinsjesdag worden er veel woorden gebruikt die je niet dagelijks tegenkomt. Je gaat nu gezamenlijk onderzoeken wat deze woorden betekenen.
- Bekijk onderstaande video’s klassikaal of individueel.
- Schrijf van elke video de woorden op die jij niet kent. Let hierbij ook op de woorden die in beeld komen.
- Bespreek klassikaal de opgeschreven woorden. Weet niemand wat een bepaald woord betekent? Gebruik dan het internet om erachter te komen wat de betekenis van dit woord is.
Poster Miljoenennota
Elk jaar deelt de Rijksoverheid een Miljoenennotaposter. Een handig overzicht met het financiële plan van de overheid; hoeveel komt er in de schatkist en hoeveel gaat eruit?
Hiernaast kun je zien hoe het kabinet in 2024 het geld heeft verdeeld.
Wil je ook de Miljoenennota poster bestellen? Dat kan hier.
Opdracht
Miljardenroulette
Kruip zelf in de huid van een ministerie en maak met de klas een eigen Miljoenennota!. Speel klassikaal het spel Miljardenroulette van ProDemos. Waar geven jullie alle miljarden aan uit?
Klik op Docentenhandleiding voor meer info.
Burgerschap
We zijn geen Romeinen meer!
Je hebt vandaag geleerd dat het huidige belastingstelsel al stamt uit de 6e eeuw voor Christus. Het belastingstelsel is dus al ongeveer 2.600 jaar oud. Het is dus heel normaal om belasting te betalen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Bediscussieer klassikaal:
- Wat vind jij, moeten we wel belasting betalen? Waarom vind jij dat?
- Wat zal er gebeuren als je de belastingen wilt afschaffen? Zijn er alternatieven of heb jij een creatief idee?
- Wat vind jij, is plezier met een fatbike belangrijker dan het maatschappelijke belang?
Woordenschat
- Koopkracht is de besteedbare omvang van je inkomen na aftrek van belastingen en premies.
- Een begroting is een overzicht van de geschatte inkomsten en uitgaven van een bedrijf of land. In het geval van een land wordt dit ook wel een rijksbegroting of staatsbegroting genoemd.