Wekelijkse actuele lessen Mediawijsheid
Mediabegrip is dé online lesmethode voor mediawijsheid; iedere week een interactieve les, gebaseerd op het laatste nieuws op gebied van (sociale) media. Wat gebeurt er in de wereld en hoe wordt hier online op gereageerd? We haken aan op de onderwerpen van de week en je kunt direct beginnen met de les. Alle lessen zijn gekoppeld aan heldere leerdoelen en aan woordenschat.
Iedere week actueel
Praat jij met leerlingen over wat zij online doen? Onderzoek toont aan dat leerlingen weinig tot niets met leraren bespreken bij vervelende situaties online. Jammer! Want jij ziet je leerlingen een groot gedeelte van de dag.
Zet Mediabegrip in om in de klas de lijnen open te houden en eventuele problemen vroegtijdig te signaleren. Zonder moeilijke woorden en zonder te preken over gevaren, maar door betekenisvolle, actuele en inhoudelijke lessen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Openheid en enthousiasme zijn dé tools zijn om je leerlingen begrip en vaardigheden mee te geven om verantwoord om te gaan met media.
Een structurele aanpak!
We bieden je wekelijks actuele lessen; een structurele aanpak voor Mediawijsheid waarmee je direct aan de slag kan.
- Kant-en-klare wekelijkse lessen
- Sluit aan op het Mediawijzer Competentiemodel 2021
- Iedere les speelt in op de actualiteit en de belevingswereld van leerlingen
- De les is altijd gekoppeld aan Woordenschat
- Laagdrempelig & eenvoudig in gebruik
- Verschillende werkvormen
- Gekoppeld aan ICT Vaardigheden en Burgerschap
- Te gebruiken i.c.m. het SLO model voor Talentontwikkeling
Online platform
Je ontvangt iedere week een mail waarin we het onderwerp van die week aankondigen. In de mail zit een link naar ons online platform met de nieuwste les, de handleiding en het lesmateriaal.
Ken je het onderwerp? Dan kun je direct starten met de digibord presentatie en/of powerpoint. Ben je er iets minder bekend mee? Dan is er de handleiding die je binnen 5 minuten bijpraat. Gemakkelijk, snel en je kunt meteen van start.
De handleiding zorgt ervoor dat je jouw leerlingen telkens weer verbaast als je hen bijpraat over de nieuwste apps en digitale trends, in plaats van andersom!
Met Mediabegrip maak je iedere week het verschil in de klas!
‘Je werkt met Mediabegrip op een vaste manier en op een vast tijdstip aan mediawijsheid. Zo help je leerlingen om wegwijs te worden op internet en zet ze aan tot nadenken over berichten op (sociale) media. Leerlingen worden alert voor valkuilen en nepnieuws en werken tegelijk aan aan hun woordenschat. Los daarvan debatteren we regelmatig en maak je normen, waarden & letterlijk betrouwbaarheid bespreekbaar in de klas. Zo hou ik de lijnen open tussen mij en mijn leerlingen!’
Berndt Jonas
Mediabegrip sluit goed aan.
Wat mij erg aanspreekt in Mediabegrip is dat het goed aansluit bij de belevingswereld van leerlingen. Ze herkennen hetgeen ze thuis op de bank of in de veilige omgeving van hun eigen kamer, ook tegenkomen als ze achter een PC of laptop zitten of met hun mobiel in de hand. Het is dus iedere week heel makkelijk om te praten over de onderwerpen. Je herkent dat de degene die de lessen maakt ook zelf voor de klas heeft gestaan; de handleidingen en materialen zijn praktisch en toepasbaar. Echt top!
Levi
Groep 7
Ik blijf ook zelf goed bij de les!
Het was voor onze school lastig om te bedenken hoe je leerlingen goed kan begeleiden bij het omgaan met (social) media. Het grootste probleem is misschien wel dat alles zo snel verandert. Het ene moment is het ene appje ‘hot’ en vlak daarna is het al niet meer ‘cool’ en zie je je leerlingen hele andere dingen gebruiken. Dus hoe blijf je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Dát is het grote voordeel van mediabegrip; de lessen zijn ALTIJD aktueel. En ik leer er stiekem zelf ook van 🙂
Chantal
Groep 5
Vakoverstijgende beleving.
Mijn eigen kinderen zijn de deur al uit maar ik herinner me goed hoe wij thuis discussieerden over social media. Vaak ging dat over de gevaren en we handelden toch vaak uit angst dat ze ergens tegenaan zouden lopen. Mediabegrip pakt dat anders aan; daar gaat het véél meer over ontdekken wat social media is. Bovendien zie ik dat er veel ‘bijvangst’ is bij deze lessen; de lessen zijn een vakoverstijgende beleving! Al is het alleen maar omdat jullie er nu ook Woordenschat aan hebben gekoppeld; erg slim!
Lorenzo
Docent onderbouw